Лист посла США в ФРН Річарда Гренелла німецьким компаніям, котрі разом із «Газпромом» беруть участь у реалізації нового транзитного маршруту «Північний потік-2», оприлюднений в останньому випуску видання Bild am Sonntag, спричинив широкий резонанс у бізнесових і політичних колах, а також у ЗМІ. Не часто дипломати такого рангу загрожують підприємцям запровадженням фінансових обмежень. Про це йшлося у «Голосі України» за 14 січня.
І хоч на послання пана посла негайно відреагували офіційні особи, заперечуючи звинувачення, однак Гренелл наполягає на своєму. Він дав інтерв’ю виданню Rheinische Post, де стверджує, що гілку «Північний потік-2» від російського узбережжя по дну Балтійського моря до німецького Грайфсвальда розробляли «лише з метою створення альтернативного маршруту транспортування російського газу в Європу поза Україною. При цьому Росія може знову вирішити використовувати енергію як зброю проти Європи». Річард Гренелл підкреслив, що «Північний потік-2» не є економічним проектом, і нагадав про ризик для німецьких компаній, котрі його реалізують, потрапити під економічні санкції. «Уряд США та Конгрес мають чіткі застереження щодо енергетичної безпеки та геополітичного впливу «Північного потоку-2», і я продовжуватиму політику США», — сказав дипломат. Він зазначив, що зміст його листа нічим не відрізняється від тих заяв, які в США робили публічно. Також, на його думку, річ у тім, чи бажають європейські уряди стати більш залежними від країни, яка використовує хімічну зброю, щоб убити опонента в Європі? Чи стане Європа більш залежною від країни, котра вторглася у суверенну державу й незаконно анексувала територію? — запитує посол.
Глава американської дипломатичної місії у ФРН переконаний, що «Північний потік-2» і «Турецький потік-2» дадуть Путіну можливість утілити план газової ізоляції України в життя. Також, за його словами, «небезпека полягає в тому, що Росія може знову вирішити використовувати енергію як зброю проти Європи чи показати іншу деструктивну поведінку. Хоча малоймовірно, що Німеччина стане об’єктом подібних заходів, можуть постраждати її східні сусіди. Тут на карту поставлена європейська єдність», — додав Гренелл.
На ці застереження критично відреагували і представники бізнесу, і МЗС ФРН, яке порадило німецьким компаніям не відповідати на листи та закиди посла США. Відповіла на попередження Гренелла і керівник правлячої Християнсько-демократичної партії, майбутній кандидат на посаду канцлера Аннегрет Крамп-Карренбауер. Вона зазначила, що «подібні погрози» від американського посла у бік Німеччини лунають не вперше. «Слід сказати, що така форма дипломатичного звернення незвичайна, але вона не нова. Схоже ми вже бачили під час його вступу на посаду. І німецький бізнес уже дав на це однозначну відповідь», — заявила Крамп-Карренбауер. Вона також додала, що будівництво газопроводу є важливим для Німеччини, враховуючи ситуацію в Україні. «Ми хочемо цей енергетичний проект зробити таким, щоб він був європейським, а особливо враховував, зокрема, інтереси безпеки України — це також наша власна відповідальність», — пояснила політик.
Тож боротьба за «Північний потік-2» і проти нього набирає дедалі більшої гостроти, а перетягування цього газового «каната» спричиняє неабияке напруження по обидва боки Атлантики.

Берлін.

ДО РЕЧІ

Цього тижня стало відомо, що «Газпром» зірвав технічні три-сторонні переговори між РФ, Україною та ЄС стосовно транзиту газу, які мали розпочатися вже 21 січня. Міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав дії «Газпрому» спробою залякати Європу і нав’язати «понятія замість правил». «Наполягати, що з «Газпромом» треба домовлятися, наївно, або навіть надто цинічно, — написав він на своїй сторінці у Твіттері. — Вихід — поширювати на його проекти («Північний потік-2») усі норми ЄС, чого Україна вимагає вже давно».
Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль вважає логіку зриву консультацій простою: «Не звертати увагу ні на кого, будувати «Північний потік-2», не чекаючи остаточних дозволів, ігнорувати своїх же партнерів. Після цього можна й далі переконувати світ, що з «Газпромом» можна домовитися і будувати відносини на довірі, як це роблять німецькі політики… Насправді це самообман і обман всього світу», написала вона у Фейсбуку.