У Сумах спалахнув конфлікт між міською та обласною владами. Йдеться до того, що місто нинішнього року втратить 74 млн грн податку з доходів фізичних осіб. Це — чимала діра, яку потрібно буде чимось залатати.
Проблему винесли на розгляд сесії міськради. Окрім депутатів та чиновників, на зібрання прибула група сумчан із плакатами в руках (на знімку). На них було написано, що замість Сум нову автомагістраль будуватимуть у Краснопільському районі, ветеранський госпіталь переведуть із обласного центру до Білопільського району, а обласний драмтеатр — до приміського села Косівщина. На кількох плакатах були розміщені антипартійні гасла, спрямовані проти політичної сили, яка утримує на Сумщині владу на рівні області.

 

Гілки труться — стовбур усихає

Сесія прийняла звернення до Президента, Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Міністерства фінансів та інших інстанцій республіканського, обласного і районних калібрів — усього у списку аж 15 адресатів. У документі повідомляється, що вже 32 підприємства та заклади обласного підпорядкування, які розташовані в Сумах, перереєстрували в інших населених пунктах області. Загалом, до Єдиного державного реєстру заплановано внести зміни щодо місцезнаходження кількох десятків юридичних осіб, підконтрольних обласній владі. Їх переведуть до Сумського, Краснопільського, Білопільського й Охтирського районів.
Міський голова Сум Олександр Лисенко повідомив, що жодне з підприємств чи установ не запрацювало за новою адресою, а це означає, що перереєстрація була здійснена фіктивно — лише з метою забрати з обласного центру гроші. Перереєстровані підприємства платитимуть податки з доходів своїх працівників до інших бюджетів, тим часом, бюджет Сум на 2019 рік був прийнятий з урахуванням цих коштів, і тепер доведеться його «перебалансовувати».
Сесія проходила у напівтемряві, бо частина електромережі виявилася знеструмленою. Голосували руками, позаяк система «Рада» не працювала. О. Лисенко у зв’язку з цим натякнув, що незручності, швидше за все, не випадкові: приміщення належить облраді, в якої міськрада його орендує. 

Кому потрібна така децентралізація?

І депутати міськради, і керівники виконавчої влади Сум переконані: перереєстрація обласних підприємств та закладів відбулась із порушенням не лише Бюджетного, а й Кримінального кодексів.
— Це ненормально, це суперечить здоровому глузду, — прокоментував ситуацію у своєму виступі на сесії міськради народний депутат України Олег Медуниця. — Це небезпечно не лише для Сум, а й для держави.
О. Медуниця запевнив, що найближчим часом зареєструє законопроект щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України. Необхідно чорним по білому написати, що принаймні бюджетним установам забороняється сплачувати податки не за місцем свого фактичного розташування.
— Якщо це такий другий етап децентралізації — коли у місцевих територіальних громад забирають їхні гроші, ми проти такої децентралізації, — підсумував тему О. Лисенко. — Де тут логіка, коли люди працюють у Сумах, користуються міською інфраструктурою, а податки сплачують у населених пунктах, до яких у більшості випадків не мають жодного стосунку?
За словами голови Сумської облради Володимира Токаря, обласні комунальні заклади перевели до районів, аби вони краще фінансувалися. Сумська влада не додавала їм коштів, але тепер керівники підприємств та установ самі вирішуватимуть, як краще розпоряджатися грошима від сплачених податків на доходи своїх працівників-фізичних осіб. Приблизно такі ж пояснення озвучив на брифінгу начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Бутенко. За його словами, більшість пацієнтів обласних лікувальних закладів — це мешканці Сум, але коли обласна влада зверталася до міської із пропозицією взяти участь у співфінансуванні якогось проекту, зазвичай отримувала або відмову, або мізерну допомогу.
— Ми категорично не сприймаємо інформацію, нібито місто недофінансовує обласні заклади, — відповідає на такі претензії Олександр Лисенко. — Із податку на доходи фізичних осіб, акумульованого минулого року на території Сум, 189 млн грн було перераховано до області. На ці кошти обласна влада і мала фінансувати обласні заклади, розташовані на території міста. І ми вимагатимемо звіту, куди насправді витратили гроші.
Простіше і відвертіше пояснює природу конфлікту відомий сумський політолог Андріана Костенко.
— В області спостерігається протистояння між двома політичними силами — «Батьківщиною» і БПП, — вважає вона. — Суми фактично контролює «Батьківщина», але на регіональному рівні перевагу має пропрезидентська політична сила. Намагаючись перенести реєстрацію комунальних установ із Сум до районів, особливо туди, де при владі представники її політичної сили, БПП тим самим зменшує наповнення місцевого бюджету там, де керують опоненти.
Висновок А. Костенко підтверджується цифрами: найбільше обласних комунальних закладів перереєстрували до Краснопільського району. Краснопільську ОТГ очолює Юрій Яремчук, котрий ще не так давно керував у Сумській облраді фракцією БПП. Краснопільська ОТГ на сьогодні — одна з найуспішніших на Сумщині, але ці успіхи досягаються не лише завдяки менеджерським здібностям Юрія Анатолійовича, а й завдяки допомозі обласної влади. 
Логіка перереєстрації напрочуд проста. Що більше додаткових фінансових ресурсів одержать територіальні громади, де господарюють представники БПП — то більше симпатиків здобуде там провладна політична сила. А це — найголовніший момент напередодні виборів. Але щодо Сум, виведення з міста 74 млн грн може справити на настрої електорату протилежний ефект, і про це свідчать плакати, із якими активісти прийшли на сесію міськради.

Скриньку Пандори пора закривати

Про аналогічну ситуацію, що мала місце на Сумщині, «Голос України» вже розповідав. Матеріал, опублікований у нашій газеті влітку 2018 року, мав назву «Чи може райдержадміністрація працювати в сараї?». Йшлося про те, що кілька бюджетних закладів та установ перевели на реєстрацію із Лебедина до Лебединського району, через що місто за підсумками року недоотримало сім млн грн.
Кілька місяців тому цю ситуацію обговорювали на засіданні колегії Сумської облдержадміністрації. Учасникам зібрання показали на великому екрані фотографії адрес, куди де-юре перемістили установи Лебединського району. Райлікарню перереєстрували у с. Михайлівка, райраду — у с. Калюжне, а райдержадміністрацію — у с. Курган. Дивитися без емоцій на фотографії приміщень, куди «переїхали» солідні державні установи, було неможливо, бо вони і справді були більше схожими на сараї, аніж на місця, де засідають авторитетні люди, котрі можуть запропонувати землякам дієву допомогу.
Голова облдержадміністрації Микола Клочко тоді запитав у голови Лебединської РДА Віктора Химича: чи розуміє той, що вивіска з Державним гербом України може розміщуватися лише на будівлі, котра має хоча б пристойний вигляд? А голова облради Володимир Токар наголосив, що у Лебедині відкрили скриньку Пандори, і це може мати далекосяжні наслідки.
Минуло кілька місяців, і ті наслідки не забарилися. У них видно не лише фінансову мотивацію — забрати гроші в «чужих» та передати «своїм», а й елементи помсти. Бо юридичну «телепортацію» бюджетних установ у Лебедині затіяла нібито «Батьківщина». Міський голова Олександр Бакликов мені говорив, що за технологією перереєстрації стоїть впливовий народний депутат від цієї політичної сили. Тепер «віджим» ПДФО — податку з доходів фізичних осіб активно практикують представники БПП, хоч ще зовсім недавно його засуджували.
Важко не погодитись із народним депутатом України Олегом Медуницею: політичне «ноу-хау» і справді загрожує не лише окремо взятому регіону, а й державі в цілому. Воно нівелює здобутки децентралізації, бо навіщо будувати нові підприємства, створювати нові робочі місця і таким способом розвивати території, якщо це можна робити значно простіше: відняти у когось вже готове, аби воно поповнювало не «чужий», а «свій» бюджет?
Не так давно «Голос України» розповідав про перереєстрацію платників ПДФО за новими юридичними адресами у Рівненській області, мають місце такі випадки і в інших регіонах. Про них говорили на минулорічному засіданні Асоціації міст України. Проблема зайшла аж надто далеко, і якщо її не зупинити, децентралізація, і справді, може стати скринькою Пандори.

Сумська область.

ТИМ ЧАСОМ

14 січня на апаратній нараді у Сумському міськвиконкомі стало відомо, що працівники обласних підприємств та установ, юридичне місцезнаходження яких змінилось у зв’язку з перереєстрацією, зазнають певних фінансових втрат. За словами начальника правового управління міськвиконкому Олега Чайченка, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повернув до держбюджету 16 млн грн, які були призначені сумчанам. Причина — неможливість здійснення виплат через зміну адрес. «Коли люди отримають гроші, незрозуміло», — зазначив О. Чайченко.

Фото надано  автором.