«Але мир — це не просто відсутність війни. Мир — це ще й свобода, це можливість бути господарем на своїй землі. Це право вільно обирати і визначати своє власне майбутнє». На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час традиційної зустрічі із главами дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні. Участь у зустрічі взяв Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук (в центрі), міністр фінансів України Оксана Маркарова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Глава держави підкреслив також, що Росія не збирається зупинятися лише на Україні і випробовує свої новітні технології гібридної війни. «І лише питання часу, де Кремль їх застосує завтра. У Москві добре розуміють стратегічну цінність України з точки зору реалізації своїх імперіалістичних фантазій. Розрахунок простий: що Україна впаде, що Україна не втримається. Якщо не втримається наша країна — це лише підживить російські апетити в інших куточках Європи і світу», — зазначив Петро Порошенко, додавши, що методи російської агресії змінюються, але незмінно стабільним залишається лише одне — відсутність прагнення до миру.
Проте холодним душем для Москви, наголосив керманич, стала єдність і солідарність світу з Україною у відповідь на «азовську атаку» Росії. «Я вдячний усім, хто підтримав нас у цей складний момент. Передусім тим державам, які стали співавторами і проголосували за дві важливі резолюції на Генеральній Асамблеї ООН — про права людини в Криму і проблему мілітаризації Криму і частин Чорного і Азовського морів. Ваша позиція ще раз засвідчила, що за агресію Кремль платитиме високу ціну», — сказав дипломатам Петро Порошенко і додав, що настане день, коли ця ціна виявиться непідйомною для Кремля. «І тоді ми повернемо і тимчасово окупований Крим, і окуповану частину Донбасу. Те, що це неодмінно станеться, підтверджує шлях України до відновлення історичної справедливості — становлення автокефальної православної церкви. Дорога до Томосу була тривалою, непростою і тернистою. Але ми її пройшли з гідністю», — зазначив Президент та подякував представникам іноземних держав за щирі привітання України з цією визначною історичною подією.
Президент також відзначив важливість тісної координації дій у Нормандському форматі, що дало змогу послабити російську агресію, повідомляє прес-служба глави держави.
Стосовно планів на поточний рік керманич зауважив, що ми продовжуватимемо глибокі зміни та модернізацію економіки. «Незважаючи на війну, ми запустили й успішно втілюємо найбільш масштабні та найбільш глибокі зміни і реформи у своїй історії. Ми досягли вагомого прогресу в модернізації економіки та інфра-структури», — сказав Президент, додавши, що також стартували широкомасштабні реформи у бюджетній сфері, сфері приватизації, освіти, охорони здоров’я, пенсійної системи, децентралізації.
П. Порошенко підкреслив, що було приборкано інфляцію, зменшено бюджетний дефіцит та забезпечено стійку макрофінансову стабільність. «Ми впевнено виходимо на траєкторію економічного зростання. Дали старт цифровій економіці. І вже сміливо та впевнено розраховуємо на прихід потужних іноземних інвесторів в Україну», — сказав Президент.
Глава держави також подякував за допомогу партнерам України, насамперед країнам Великої сімки.
Зачепивши майбутні президентські вибори, П. Порошенко зауважив: «Розуміючи, що українська армія протягом останніх років якісно зміцнилася, й усвідомлюючи, що будь-яка подальша спроба військового вторгнення закінчиться для окупантів плачевно, в Кремлі основну ставку сьогодні роблять на підрив України зсередини». Крім того, керівництво Росії прагне провести на президентських і парламентських виборах в Україні підконтрольну собі владу.
Мета цього цілком зрозуміла, наголосив керманич, — зупинити демократичний розвиток України, її рух у напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції, повернути її у так звану «російську сферу впливу». «І це не просто наші прогнози. Операція із впливу на українські вибори Росією вже ведеться повним ходом. У цьому зв’язку я б хотів запевнити в тому, що як Президент зроблю все від мене залежне, щоб російський вплив на наші вибори мінімізувати», — додав Петро Порошенко і пообіцяв створити всі умови для проведення в Україні вільних і чесних виборів, відповідно до найвищих міжнародних стандартів.
«З цією метою ми запросили для спостереження за президентськими виборами спостерігачів від авторитетних міжнародних організацій та окремих держав», — додав Петро Порошенко.