Цього тижня у Верховній Раді зареєстровано проект змін до статті 6 закону про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту. Вони стосуються забезпечення прав військовослужбовців Військово-Морських сил та Повітряних сил ЗСУ на отримання статусу учасника бойових дій. Ініціаторами законопроекту виступили переважно представники парламентської більшості. Серед них — Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Підписалася під документом також і представниця фракції «Батьківщина» Олена Кондратюк.
З огляду на положення Конституції, нині закон про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту визначає правовий статус ветеранів та забезпечує створення належних умов для їх життєзабезпечення і формування в суспільстві шанобливого ставлення до цих людей. Стаття 6 закону дає чітке визначення для 20 категорій осіб, які належать до учасників бойових дій. Однак, на думку авторів законопроекту № 9478, це не повною мірою відображає реалії протидії України збройній агресії Російської Федерації, яка триває із 2014 року. Так, наприкінці минулого року під час виконання бойового завдання в акваторії Чорного моря та Керченській протоці обстріляно та затримано російськими військовими формуваннями військовослужбовців ВМС ЗС України. Вони перебували в складі екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу». Але згідно з чинним законодавством це бойове зіткнення не може стати підставою надання українським військовослужбовцям статусу учасників бойових дій. Пункти 19—20 статті 6 відповідного закону чітко визначають, що питання надання такого статусу врегульовано стосовно застосування військ на суходолі в межах районів проведення антитерористичної операції, наголошують автори змін до чинного законодавства.
Відтак, акцентують народні депутати, маємо досі не врегульовані питання надання статусу учасника бойових дій для військовослужбовців, задіяних у проведенні бойових операцій поза зоною АТО. А саме: на морі та в повітрі. Навіть якщо військовослужбовці будь-якого сектору безпеки та оборони в складі екіпажів бойових кораблів, катерів, суден забезпечення чи літальних апаратів безпосередньо ведуть бойові дії, спрямовані на захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності нашої країни.
Законотворці пропонують доповнити статтю 6 закону про статус ветеранів та гарантії їх соціального захисту пунктом 21. У ньому йтиметься про те, що «члени екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків та вертольотів, інші особи, які, перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України, захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав і незаконними збройними формуваннями», також належатимуть до числа учасників бойових дій. Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб пропонують визначати Кабінету Міністрів. Парламентарії пропонують, щоб діяти зміни почали з дня, наступного за днем їх опублікування. Але поширюватиметься їх дія на правовідносини, які виникли з початку тимчасової окупації частини території України. Тобто з 20 лютого 2014 року. У пояснювальній записці зазначено, що нині у Верховній Раді немає інших законопроектів, які б розв’язували вказану проблему. А цю законодавчу ініціативу погоджено з Міністерством оборони.