Питання про перехід місцевого храму до Православної церкви України на зборах у селі Оленівка Борзнянського району Чернігівщини виникло спонтанно. І люди проголосували: 37 «за», а ті, що проти, просто утрималися.

На знімку: Свято-Вознесенська церква села Оленівки, яка першою на Чернігівщині перейшла до Православної церкви України.

Наш кореспондент зв’язався з учителем Оленівської школи Борисом Мазуром — ініціатором голосування. Він повідомив, що дійсно питання на сільському сході він поставив, не порадившись із владою, а вже потім його підтримав учасник АТО Анатолій Дзюба та сільський голова Володимир Кривець. Чому так небагато було голосів «за»? Бо, за традицією, на такі сходи мало людей ходить. Не чекав на це питання і священик УПЦ Московського патріархату Олександр Гладиш. Та й живе він не в селі, а в Ніжині. Отак наїздами і служить в Оленівці та в сусідньому Берестовці. Тепер заявляє, що збори незаконні, бо, мовляв, його не було.
«Перехід до ПЦУ — законний», — запевнили у відділі у справах національностей та релігій департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. «Були загальні збори громадян у селі Оленівка за участю представників релігійної громади — парафіян місцевої Свято-Вознесенської парафії. На сьогодні в храмі служить священик ПЦУ, благочинний Чернігівської області отець Сергій Чечин», — зазначив начальник відділу Олексій Степаненко.
Проте наступного дня вже сам священик скликав людей — прийшли зо два десятки бабусь. Вони кричали на Бориса Мазура, переповідаючи всі сільські вигадки про нього. Для підтримки патріотичних селян на заклик свого побратима-фронтовика приїхали атовці з інших сіл, але вони в стихійні збори фанатичок московської церкви не втручалися. Попри вигадки керуючого Ніжинської єпархії архієпископа УПЦ МП Климента (Вечері). Фактично цих прихильниць РПЦ важко назвати орієнтованими на Москву, оскільки вони Борису Мазуру намагалися довести, що не належать до церкви Московського патріархату, бо ж їх священик так сказав. А що в статуті УПЦ МП написано — їх не цікавить. Так, як вони й не чують, що їх настоятель молиться за московського патріарха Кіріла.
«Оленівська ситуація ще раз показує, яку шкоду завдає українцям московська церква, яка не просвіщає, а лишень забамбулює...» — каже Борис Мазур.
Зрештою, жінки викричалися та розійшлися, а всі охочі зайшли до церкви. Саме приїхав отець Сергій Чечин, який і відслужив першу в цьому храмі службу Божу українською. Він оголосив, що на Водохреща буде літургія. Яким буде протистояння на Водохреща і чи буде — покаже час.
До речі, Оленівка — село Пантелеймона Куліша і Ганни Барвінок, тут вони жили й творили, тут Куліш перекладав Біблію українською мовою.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото Євгена ОРДИ.