З «другого хліба» картопля на Херсонщині перетворюється на делікатес. Принаймні за ціною, що просто-таки підстрибує. Навіть перед Новорічними святами, коли продукти традиційно дорожчають, бульбу продавці на ринках та в магазинах правили не більш як за 7,5—8 гривень за кіло. А після зимових свят її дешевше ніж за 10—12 гривень уже не знайти!
Торговці городиною пояснюють таке здорожчання неврожаєм та поганою якістю картоплі, що псується по сховищах та підвалах. Адже на півдні України її вирощують переважно на індивідуальних присадибних ділянках та в дрібних фермерських господарствах, економлячи на елітному насінні, добривах та захисті від шкідників. Водночас у Голопристанському районі області, де клімат та ґрунти оптимальні, є кілька великих господарств, що спеціалізуються на «елітній» бульбі. Але до місцевих споживачів вона доходить у дуже обмежених кількостях, якщо доходить узагалі. Оскільки тутешні сільськогосподарські виробники вже налагодили її продаж за кордон. До того ж у чималих обсягах. Так, за даними Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини, лише торік з області експортували понад три тисячі тонн картоплі. Причому не тільки до Молдови та Грузії, а й до Білорусі, де ранні сорти «другого хліба» з України добре купують.
424
На Херсонщині подорожчала картопля
Вибір редактора
Популярне за тиждень
-
1Тернопільщина продовжує зариблення річки Серет у межах програми розвитку рибного господарства 2037
-
2Кабінет міністрів України уточнив правила бронювання військовозобов’язаних під час мобілізації 210
-
3Кабмін ухвалив розпорядження щодо стабілізації електропостачання в осінньо-зимовий період 2025/26 року 63
-
4День Сухопутних військ України 62
-
5На Чернігівщині масштабують проєкт «Пліч-о-пліч: згуртовані громади» 48

