З «другого хліба» картопля на Херсонщині перетворюється на делікатес. Принаймні за ціною, що просто-таки підстрибує. Навіть перед Новорічними святами, коли продукти традиційно дорожчають, бульбу продавці на ринках та в магазинах правили не більш як за 7,5—8 гривень за кіло. А після зимових свят її дешевше ніж за 10—12 гривень уже не знайти!
Торговці городиною пояснюють таке здорожчання неврожаєм та поганою якістю картоплі, що псується по сховищах та підвалах. Адже на півдні України її вирощують переважно на індивідуальних присадибних ділянках та в дрібних фермерських господарствах, економлячи на елітному насінні, добривах та захисті від шкідників. Водночас у Голопристанському районі області, де клімат та ґрунти оптимальні, є кілька великих господарств, що спеціалізуються на «елітній» бульбі. Але до місцевих споживачів вона доходить у дуже обмежених кількостях, якщо доходить узагалі. Оскільки тутешні сільськогосподарські виробники вже налагодили її продаж за кордон. До того ж у чималих обсягах. Так, за даними Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини, лише торік з області експортували понад три тисячі тонн картоплі. Причому не тільки до Молдови та Грузії, а й до Білорусі, де ранні сорти «другого хліба» з України добре купують.
421
На Херсонщині подорожчала картопля

Вибір редактора
Популярне за тиждень
-
1День створення Української повстанської армії 103
-
2Кабмін запровадив посади педагогічних працівників для викладачів закладів вищої освіти 70
-
3Національне свято Королівства Іспанії — День іспанської нації 57
-
4Уряд продовжив дію спеціальних обов’язків на ринку газу 57
-
5Уряд України вніс зміни до правил закупівель та локалізації виробництва товарів 55

