З «другого хліба» картопля на Херсонщині перетворюється на делікатес. Принаймні за ціною, що просто-таки підстрибує. Навіть перед Новорічними святами, коли продукти традиційно дорожчають, бульбу продавці на ринках та в магазинах правили не більш як за 7,5—8 гривень за кіло. А після зимових свят її дешевше ніж за 10—12 гривень уже не знайти!
Торговці городиною пояснюють таке здорожчання неврожаєм та поганою якістю картоплі, що псується по сховищах та підвалах. Адже на півдні України її вирощують переважно на індивідуальних присадибних ділянках та в дрібних фермерських господарствах, економлячи на елітному насінні, добривах та захисті від шкідників. Водночас у Голопристанському районі області, де клімат та ґрунти оптимальні, є кілька великих господарств, що спеціалізуються на «елітній» бульбі. Але до місцевих споживачів вона доходить у дуже обмежених кількостях, якщо доходить узагалі. Оскільки тутешні сільськогосподарські виробники вже налагодили її продаж за кордон. До того ж у чималих обсягах. Так, за даними Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини, лише торік з області експортували понад три тисячі тонн картоплі. Причому не тільки до Молдови та Грузії, а й до Білорусі, де ранні сорти «другого хліба» з України добре купують.