Парламентська хроніка
Ранкове засідання 17 січня

Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що в понеділок дав доручення Комітету з питань культури та духовності доопрацювати відповідно до зауважень та рекомендацій Європейського суду з прав людини законопроект № 4128-д щодо зміни релігійними громадами підлеглості.
«Переконаний, що сьогодні ми маємо мобілізуватися і ухвалити цей законопроект, адже цього потребує ситуація, яка склалася в Україні», — сказав він та проілюстрував це подіями, що на початку тижня мали місце в селі Брониця Камінь-Каширського району Волинської області. 

Фракція партії «Народний фронт».

 

Фракція партії «Опозиційний блок».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

«Місцевий священик Московського патріархату привіз автобус немісцевих осіб спортивної статури, які намагалися захопити приміщення сільської ради та перешкодити демократичному процесу переходу місцевої громади з Московського патріархату до Православної Церкви України. Ці невідомі чоловіки утримували в заручниках сільського голову та секретаря сільської ради. Сільраду вдалося розблокувати тільки після прибуття на місце події поліції», — наголосив глава парламенту та підкреслив, що це тільки одна ілюстрація надважливості завдання, яке стоїть перед Верховною Радою. Зазначивши, що десятки православних громад у різних куточках України щодня заявляють про своє бажання вийти із релігійної організації, яка має свій керівний центр у країні-агресорі, А. Парубій закликав народних депутатів упорядкувати цей процес, щоб переходи відбувалися мирно, в цивілізований спосіб і на засадах демократичних принципів, та щоб проплачені «тітушки» не могли зірвати вільне волевиявлення громадян, а жоден суд не зміг поставити під сумнів рішення місцевої громади. «Це питання не тільки релігійне — це питання національної безпеки і наш обов’язок, як парламенту, не допустити будь-яких конфліктів в Україні. Тож доведемо, що ми, колеги, відповідаємо масштабам викликів, які стоять перед країною», — зазначив Голова Верховної Ради.
Перший заступник голови Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський, який представляв законопроект, повідомив, що Закон «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачає право кожної громади бути підпорядкованою будь-якому центру як в Україні, так і за її межами та вільно змінювати свою релігійну підлеглість, але в який спосіб це має бути зроблено, законом не визначено. «Це призводило до непорозумінь і судових процесів, найбільш відомий з яких — це «Свято-Михайлівська парафія проти України», у якому Європейський суд з прав людини захистив право громади змінити свою релігійну підлеглість та вказав українському законодавцеві на те, що ці норми мають бути прописані більш конкретно», — зазначив він та поінформував, що законопроектом про внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» пропонується, щоб рішення про зміну релігійними громадами підлеглості ухвалювалося на загальних зборах релігійної громади, а не під час місцевих референдумів, «як нам це приписують з Москви». Отож рішення громади вважатиметься правочинним, якщо будуть правочинні самі збори, та якщо дві третини членів релігійної громади проголосують за зміну релігійної підлеглості. «Після того, як релігійна громада ухвалить рішення про зміну своєї підлеглості, накладається мораторій на можливість відчуження її майна до того часу, як ця юридична процедура буде завершена», — пояснив він та додав, що законопроект також містить зміни, які дозволять уникнути так званої подвійної реєстрації громад. «Це закон для всіх релігійних громад, бо він дозволить мінімізувати можливі конфлікти, які можуть виникнути під час зміни підлеглості будь-якої релігійної громади України», — підкреслив В. Єленський.
Під час обговорення народний депутат Микола Княжицький («Народний фронт») також заявив, що метою ухвалення цього законопроекту є не підігрування якійсь одній релігійній організації, а запобігання можливим конфліктам в Україні. «Нині багато релігійних громад хочуть змінити конфесійну приналежність, а хтось навпаки — не хоче її змінювати. Закон це жодним чином ефективно не регулює і це призводить до знищення майна в храмах і до конфліктів у громадах», — сказав він та наголосив, що пропонований законопроект підготовлено на основі рішення Європейського суду з прав людини, тому він є абсолютно коректним.
Ірина Подоляк («Самопоміч») зазначила, що цей законопроект дає людям простий і зрозумілий інструмент для реалізації їхніх релігійних прав. «Ми підтримуватимемо законопроект № 4128-д, щоб зберегти в Україні спокій та у цивілізований спосіб забезпечити зміну релігійної підлеглості», — повідомила вона.
Натомість представник Опозиційного блоку Вадим Новинський заявив, що питання церкви використовується як передвиборна технологія, та що цей законопроект входить у суперечність зі статутами деяких релігійних громад, тому фактично його буде неможливо реалізувати. «На жаль, політична доцільність перемогла законність», — заявив він та висловив твердження, що суттю законопроекту є «рейдерство майна канонічної Української православної церкви».
Іван Спориш (Блок Петра Порошенка), заперечивши тези попереднього промовця, наголосив, що цей законопроект дозволяє кожному представнику місцевої громади брати участь у її релігійному житті. «У селі, де я проживаю, ми ще до Нового року провели збори і жодного голосу проти переходу до Православної Церкви України не було», — повідомив він та висловив переконання, що цей законопроект дозволить забезпечити вільний перехід релігійних громад.
Олег Ляшко зазначив, що фракція Радикальної партії послідовно підтримує всі рішення, які дозволять Україні отримати Незалежну Помісну Церкву, бо українська церква, українська мова і українська армія — це фундамент незалежної держави. «Але ми категорично заперечуємо проти того, що нинішня влада та Президент перетворили питання церкви і Томосу на принизливу і цинічну політтехнологію, коли вся країна завішана бігбордами з Порошенком, а він сам виступає із проповідями у храмах», — заявив він та закликав не використовувати історичну подію отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України як декорацію до передвиборної кампанії, бо «до Церкви ходять не тільки виборці Порошенка».
Іван Крулько наголосив, що для фракції «Батьківщина» створення Помісної Православної Церкви України завжди було програмовим питанням. «Ми всі роки боролися за те, щоб в Україні була своя Помісна Православна Церква і щоб її центр знаходився не в Москві, а в Києві, — повідомив він та закликав не використовувати новостворену Помісну Церкву під час передвиборної кампанії, бо «через два місяці вибори закінчаться, а Церква має залишитися для України навічно».
Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що питання надання Томосу було всіма разом ініційоване у стінах парламенту. «Це питання було ініційоване волею українського парламенту, але також я хочу нагадати, що й Президент Порошенко максимально долучився до цього історичного рішення», — сказав він та зауважив, що вибори приходять і відходять, забудуться імена багатьох політиків, але Церква, яку чекали 300 років, залишиться однією з підвалин Української держави. «Ми причетні до цього історичного рішення, тож давайте відставимо політичні дебати, відставимо будь-які політичні суперечки, бо наше історичне завдання — завершити той шлях, який було розпочато у червні 2016 року», — наголосив А. Парубій та закликав колег підтримати законопроект, який дозволить громадам втілити давню мрію дідів і прадідів та долучитися до Єдиної Православної Церкви України.
 

Ухвалення законопроекту про внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (№ 4128-д) в цілому підтримали 229 народних депутатів.
 

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про соціальні послуги» (№ 4607). Як зазначив перший заступник голови Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю Максим Бурбак, цей законопроект вдосконалює процедуру надання соціальних послуг вразливим верствам населення та визначає базові соціальні послуги, надання яких гарантується місцевими адміністраціями, виконавчими органами міських рад, міст обласного значення, а також виконавчими органами об’єднаних громад.
Так само в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом (№ 9122). 
Насамкінець Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що Конституційний суд Польщі визнав неконституційною поправку до закону про Інститут національної пам’яті Польщі щодо «злочинів українських націоналістів». «Президент Польщі звернувся до Конституційного суду і сьогодні суд прийняв рішення вилучити норми, які стосуються українських націоналістів, з того закону. Я впевнений, що це великий знак солідарності і дружби між нашими народами і нашими парламентами», — наголосив він.