Пропонують запровадити День пам’яті загиблих Героїв

Депутатська фракція «Народний фронт» пропонує встановити в Україні День вшанування пам’яті Героїв, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Про це заявив на брифінгу у Верховній Раді перший заступник голови фракції «Народний фронт», голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук.
«Дуже хочу, щоб 2019 рік увійшов в історію як рік, коли ми на державному рівні вшановуватимемо пам’ять тих, хто віддав життя в боротьбі за Україну, особливо в російсько-українському конфлікті», — зазначив депутат. За його словами, такий День пам’яті пропонується встановити 29 серпня — у день Іловайської трагедії, коли ЗСУ зазнали найбільших бойових втрат серед особового складу.
Парламентарій нагадав, що група народних депутатів ще в 2016 році підготувала відповідний проект постанови Верховної Ради, а з Президентом України було погоджено текст відповідного указу про встановлення такої пам’ятної дати. «На жаль, досі такого указу немає, — сказав А. Тетерук. — Фракція «Народний фронт» звернулася до Президента щодо підписання такого указу, щоб встановити День вшанування загиблих захисників України. Це питання в жодному разі не є політичним, це борг усіх нас, живих, перед тими, хто за нами спостерігає уже з небес».

Цифрова економіка пришвидшить темпи розвитку

До Верховної Ради групою народних депутатів подано законопроект, спрямований на захист вітчизняної ІТ-галузі, що заборонятиме безконтрольно вилучати сервери та комп’ютери в ІТ-компаніях під час перевірок, а дозволятиме тільки копіювати інформацію. Про це повідомив на брифінгу голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко. За його словами, законопроект, який було розроблено спільно з ІТ-асоціацією України, підтриманий Європарламентом та ІТ-Євроасоціацією.
«Ми рухаємося чітко в напрямку інноваційності, сильної економіки, і сподіваюся, що сесійний зал підтримає законопроекти з питань інформатизації», — сказав О. Данченко.
«Без розвитку економіки неможливий і розвиток соціальної політики, лише цифрова економіка може забезпечити Україні гідне місце серед її сусідів», — додав його колега по фракції «Самопоміч», народний депутат Роман Семенуха. Він зазначив, що нині Україна впроваджує мобільний зв’язок четвертого покоління — 4G, проте в багатьох куточках держави досі відсутній не лише Інтернет, а й мобільний зв’язок, в т. ч. і вздовж ключових автомагістралей та залізниць. «Законопроекти, зареєстровані в парламенті, покликані виправити ситуацію і дозволять поліпшити покриття мобільним зв’язком, а операторам інвестувати в розвиток галузі», — запевнив Р. Семенуха.

Олександра КУЧЕРЯВА.