Перше цього року засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі продемонструвало чітку установку РФ блокувати переговорний процес до проведення виборів в Україні. Про це за підсумками планової зустрічі у форматі Україна — ОБСЄ — Росія, яка відбулася в четвер у Мінську, повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.
За її словами, українська сторона вкотре озвучила ключові позиції припинення війни. «Перше — негайне скасування «результатів» псевдовиборів на окупованому Донбасі й розпуск усіх псевдоорганів псевдовлади. Неухильне дотримання з боку РФ та її маріонеток пунктів Мінських угод, починаючи з виконання режиму тиші й виведення військ і техніки. Крим і Азов — це Україна. Ми наполягаємо на присутності СММ ОБСЄ там, а також постійно діючого пункту моніторингу в Керчі. Моряків-військовополонених мають звільнити без жодних передумов. Ми засудили позицію російського омбудсмена Москалькової, яка не була на судилищах над нашими моряками і втекла від зустрічі з українським омбудсменом Л. Денісовою, останньої миті скасувавши домовленість про переговори СМС. Ганебна поведінка, в якій — уся сучасна Росія», — написала Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.
Українські представники вимагали негайного проведення спільного засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи для розблокування процесу звільнення заручників і політв’язнів та засудили деструктивну позицію РФ, яка не приховує, що блокуватиме всі здорові ініціативи й чекає на зміну влади в Україні. «Ми наполягаємо, що питання безпеки на Донбасі і звільнення заручників — це питання сьогоднішнього дня і негайного виконання, заручники не повинні чекати квітня. Ми не вважаємо за можливе «скласти лапки» на період виборчої кампанії і припинити боротьбу за звільнення заручників та політв’язнів. Цього не буде. На вимогу української сторони на ТКГ вкотре порушили питання звільнення підлітків з Ясинуватої і сподіваємося, що в цьому питанні незабаром буде прогрес», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради.
Вона наголосила, що всі ініціативи й звернення до представників РФ та особисто до Гризлова з пропозицією обміну заручниками і звільнення політв’язнів залишилися без відповіді з боку Кремля і його маріонеток з ОРДЛО.
«Показово, що коли я звернулася на гуманітарній підгрупі до росіян щодо деструктивності їхньої позиції, мовляв, що вони робитимуть у разі переобрання Президента Порошенка, ті вигукнули: «І не сподівайтеся!», — констатувала Ірина Геращенко, зробивши висновок, що росіяни не приховують своїх сподівань на зміну влади за своїм сценарієм і реванш в Україні.
Водночас представник України в ООН Єльченко передав Генсеку організації листа із закликом чинити тиск на Росію для звільнення українських моряків. Дипломат просить оприлюднити цей лист як офіційний документ Генасамблеї й Ради Безпеки ООН, повідомляє «Укрінформ».
«Україна вимагає, щоб Російська Федерація поважала права 24 українських військовослужбовців, захоплених у Чорному морі 25 листопада 2018, враховуючи їхній статус військовополонених, відповідно до міжнародного гуманітарного права», — йдеться у листі.
До звернення додається заява МЗС України, яке наголошує на абсурдності і незаконності «вироку» московського Лефортовського суду українським морякам, адже всі вони назвали себе військовополоненими і відмовилися свідчити.
«Суд над українськими військовослужбовцями суперечить міжнародному гуманітарному праву... Згідно з Женевською конвенцією 1949 року, немає жодного сумніву, що захоплені Росією українські моряки мають статус військовополонених. Ми вимагаємо від Росії поводитися з ними відповідно до їхнього статусу і поважати їхні права відповідно до міжнародного гуманітарного права», — зазначено в заяві.