У кулуарах Верховної Ради України відбулася церемонія передачі парламенту вишитої карти-оберегу України. Її передала Голові Верховної Ради України Андрію Парубію автор проекту «Україна — разом!», громадська діячка та журналістка Ірина Басенко, яка започаткувала проект у 2014 році.

Народний депутат України Михайло Бондар, автор проекту «Україна — разом!», громадська діячка та журналістка Ірина Басенко, народний депутат України Микола Величкович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, приймаючи дарунок, зазначив, що останнім часом Верховна Рада України стала культурним центром, де щодня відбуваються важливі культурологічні заходи. «Щиро радий, що від імені усього українського парламенту приймаю сьогодні цей дар — вишиту карту України — і що вона прикрашатиме наш парламент», — сказав він. Андрій Парубій назвав полотно дуже символічним, адже вишите зображення карти України і прапорів усіх областей було створено у 2014 році, у складний для України час, коли російський агресор розпочав окупацію Криму та східних областей України. «З початком війни країна потребувала об’єднавчих процесів, які б продемонстрували, що українці з різних куточків нашої країни виступають за єдину суверенну Україну і засуджують російську агресію», — сказав глава парламенту і додав, що завдяки таким об’єднавчим процесам тисячі бійців і волонтерів стали на захист України.
Ініціативу з вишивання національного оберегу, до якого долучилися мешканці всіх областей України, зокрема також і Донецької, Луганської областей і Криму, Андрій Парубій назвав «однією з найпотужніших». «Із самого початку робота над проектом мапи стала потужним символом співпраці і духу всіх українців з усіх областей України», — наголосив глава парламенту. Він розповів, що ідея проекту була проста — долучити максимальну кількість людей до об’єднуючої акції — створення полотна, яке символізує єдність України, водночас демонструючи самобутність і красу кожного регіону через зображення прапорів усіх областей. Автори проекту запропонували зберігати вишиту карту як оберіг українського народу у стінах Верховної Ради України — ключовому місці державотворення.

Довідково

Мапу створювали у період з 1 серпня 2014-го по 19 січня 2015 року. Відтоді полотно побувало в усіх обласних центрах України, тричі — в Маріуполі, Краматорську і Слов’янську, а також на тренувальній базі «кіборгів». Витвір внесено до Національного реєстру рекордів України як карту, вишиту вручну найбільшою кількістю людей. До створення мапи долучилися понад шість тисяч осіб, вишивши майже мільйон хрестиків.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.