Вечірнє засідання 
17 січня

Верховна Рада заслухала та взяла до відома інформацію Голови Національного банку України Якова Смолія про діяльність головної фінансової установи країни у 2018 році.
Високо оцінивши співпрацю НБУ з парламентом та подякувавши за підтримку важливих для фінансового сектору законопроектів, Я. Смолій повідомив, що 2018 рік відзначився відновленням макрофінансової стабільності, яку востаннє Україна бачила ще до анексії Криму та військового конфлікту на Донбасі. «Українська економіка продемонструвала максимальне зростання за сім останніх років. Зростання реального ВВП за підсумками трьох кварталів 2018 року становило 3,8%, а загалом, за прогнозами НБУ, економіка зросте на 3,4%», — повідомив він.
Завдяки жорсткій монетарній політиці, а також внаслідок сприятливої цінової кон’юнктури для українського експорту в першій половині року і рекордного врожаю зернових у другому півріччі, курс гривні за 2018 рік зміцнився на 1,4%. «Це ознака стабілізації на валютному ринку. Водночас і українці вже довіряють спроможності Національного банку згладжувати надмірні коливання. Свідченням того є відсутність значних панічних настроїв на валютному ринку, навіть після подій біля Керченської протоки і запровадження воєнного стану», — зауважив Я. Смолій та додав, що зміцнення гривні надало НБУ можливості для активного поповнення міжнародних резервів впродовж року за рахунок купівлі валюти на міжбанківському ринку. Загалом за рік позитивне сальдо під час валютних інтервенцій становило 1,4 мільярда доларів США, які були спрямовані до наших резервів. Ще одним джерелом поповнення валютних резервів стало зовнішнє фінансування. Україна отримала нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка є фундаментом для подальшого зміцнення макрофінансової стабільності. «Завдяки цьому до резервів від міжнародних партнерів, МВФ, Євросоюзу та Світового банку надійшло 2,4 мільярда доларів США. У підсумку маємо найбільший обсяг міжнародних резервів за п’ять років. Це 20,8 мільярда доларів США. Востаннє такі цифри ми бачили восени 2013 року», — зазначив Я. Смолій.
Важливими новаціями минулого року стало запровадження щорічної оцінки стійкості банків, яка складається з оцінки якості активів, а для найбільших банків — стрес-тестування, а також затвердження нового положення про ліцензування банків. Як наслідок, нині банківська система не лише стійка, докапіталізована і прозора, але і вперше за п’ять років прибуткова. «Довіра населення до банківської системи зміцнюється, населення збільшило гривневі вклади на 15% за рік, а банки нарешті активізують кредитування. За рік вони збільшили обсяг виданих населенню гривневих кредитів на 31%», — повідомив Я. Смолій. Також він зазначив, що у 2018 році НБУ перерахував до Держбюджету 44,6 мільярда гривень прибутку.
Підкресливши, що підбиття підсумків — це ще можливість окреслити завдання на майбутнє, Голова НБУ нагадав, що з 7 лютого вступає в дію ухвалений парламентом Закон «Про валюту і валютні операції», тож новий режим здійснення валютних операцій стане суттєво простішим для громадян та бізнесу.
Важливим пріоритетом НБУ на 2019 рік також має стати відновлення кредитування. Зокрема, відповідаючи на запитання народного депутата Тетяни Острікової, чи планується зниження надвисокої облікової ставки (ця ставка, за якою Нацбанк позичає кошти банкам, в Україні становить 18%, тоді як у США — 2,5%, Польщі — 1,5%, Молдові — 6,5%), бо нинішній її рівень не сприяє відновленню доступного банківського кредитування, Я. Смолій пояснив, що жорства монетарна політика була спричинена високою інфляцією у 2014—2015 роках, проте тепер, після її зниження, наступним кроком має стати відновлення кредитування.
Перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Михайло Довбенко зазначив, що останнім часом значно поліпшилася комунікація між Верховною Радою та урядом, що дало змогу ухвалити низку важливих рішень, зокрема, закони про валюту і валютні операції, про функціонування кредитного реєстру, про захист прав кредиторів та інші. «Запровадження цих законів уже зробило певний позитивний вплив на діяльність банківської системи — вона стала більш докапіталізованою, зменшилися ризики банкрутств банків, стабілізувався їхній фінансовий стан», — сказав він. Водночас члени комітету також звернули увагу, що висока облікова ставка збільшила кредитні ставки банків до 21—23%, що робить наші підприємства та бізнес неконкурентоспроможними порівняно з сусідніми країнами.
«Ми вважаємо, що у 2019 році Нацбанку потрібно сконцентрувати увагу на пожвавленні кредитування», — наголосив М. Довбенко.
Народні депутати підтримали проект постанови про призначення у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених (№ 9411). Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський повідомив, що йдеться про 30 іменних стипендій, кожна з яких становить 2 тисячі гривень на місяць. «Тобто одна стипендія на рік — це 24 тисячі гривень», — сказав він та, висловивши думку, що це дуже мало, пообіцяв, що найближчим часом комітет розгляне проект постанови про збільшення розміру стипендій до 10 тисяч гривень на місяць.