Українські політики-популісти не знизять ціну на газ, тому що це може закінчитися колапсом всієї фінансової системи. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
«Будь-який кандидат у Президенти, який обіцяє зниження цін на газ, розуміє, що це закінчиться просто колапсом всієї фінансової системи. І тоді вже не стоятиме питання ціни на газ. Тоді стоятиме питання курсу долара: він буде 40 гривень за долар чи 50, чи 60... І це дуже швидко закінчиться», — сказав він.
Коболєв також нагадав, чим завершилися схожі обіцянки європейських політиків. «В Італії (до влади. — Авт.) прийшла популістська партія, яка обіцяла, що ніколи не підтримуватиме банки грошима з бюджету. І через 8 хвилин після приходу до влади вони прийняли рішення, що треба підтримати чергові банки. Це найшвидший момент, коли, як то кажуть, «перевзулися в стрибку». І я думаю, що у випадку українських популістів вони перевзуються в стрибку на першій хвилині. Не буде жодного зниження цін на газ. Тому що це просто зараз нереально, по-перше. А по-друге, це неправильно. От і все», — додав він.
Нагадаємо, торік у жовтні уряд підвищив ціну на газ для населення на 23,5 відсотка — до 8550 гривень за тисячу кубометрів. Навесні очікується ще одне подорожчання. Питання тарифів на блакитне паливо для населення довгий час було предметом гострих переговорів між Києвом та МВФ. У фонді закликали зробити цей ринок прозорим і зрівняти ціни для населення й промисловості. Уряд справедливо вказував на значні соціальні ризики такого кроку ще напередодні двох передвиборчих кампаній. Утім, наступний рік для країни важливий не лише з огляду на вибори, а й на те, що саме на цей період припадає значна частина виплат за зовнішніми боргами. Зокрема, на погашення й обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 мільярдів гривень, це майже третина бюджету країни. Тому уряд був вимушений погодитися на вимоги МВФ.