Напад на прес-клуб «Новий день» у Херсоні, де «тітушки» розпилювали сльозогінний газ та обстрілювали журналістів з травматичної зброї просто під час прес-конференції, набув міжнародного розголосу. Обурливим злочином зацікавилася, зокрема, Організація з безпеки та співробітництва в Європі. Група фахівців ОБСЄ на чолі зі спостерігачем паном Мікеле Рікка побувала у прес-клубі, на власні очі побачивши прострілене у кількох місцях вікно, розбиту шибку над дверима та понівечені меблі. Іноземні гості докладно опитували працівників прес-клубу й очевидців скандальних подій, зокрема й автора цих рядків.

Репортери, які добряче тоді надихалися сльозогінного газу та дістали контузію від гучних пострілів у закритому приміщенні, досі переконані, що сталося не хуліганство, як це кваліфікує поліція, а справжній замах на убивство. Адже стріляли згори вниз і, якби журналісти та телеоператори не впали на підлогу, кулі могли б прошити не скло, а чиюсь голову, забравши чиєсь життя чи завдавши тяжких травм. Це та ще один злочин — перешкоджання журналістській діяльності — дивним чином не визнають херсонські правоохоронці.
Із розповідей потерпілих та свідків виник ще один момент незрозумілої лояльності до учасників безладів. Коли їх виводили до автобусу, аби доправити до Херсонського відділу поліції, «тітушки» просто на очах у поліцейських перекидали своїм приятелям по той бік конвою якісь компактні речі, ключі від своїх автомобілів. І правоохоронці цьому жодним чином не перешкоджали. Припарковані машини затриманих також не перевірили на предмет наявності вибухівки чи зброї. А мали для цього всі можливості, адже в’їзд та виїзд з кварталу на той момент заблокували авто патрульної поліції. Розповіді про ці епізоди спостерігачі ОБСЄ не раз уточнювали, аби перевірити: чи, бува, не помиляється хтось з потерпілих, чи не плутає чогось. Але де ж тут переплутати, якщо є чимало відеозаписів і фотографій, уже викладених в Інтернет.
У бесіді журналісти відверто заявили: у них складається враження, що правоохоронці применшують значення інциденту. Про це заявив і засновник прес-клубу Анатолій Жупина. Зокрема, у повідомленні на офіційному сайті Головного управління Національної поліції Херсонщини напад на прес-клуб скромно назвали «інцидентом», під час якого чули не постріли, а «звуки, схожі на постріли». Мабуть, і наскрізні дірки у вікні хтось пальцем проткнув...

Херсон.