У зоні проведення ООС спостерігається відносне затишшя. Так, за даними прес-центру Операції об’єднаних сил, за добу (станом на 22.01) російські окупаційні війська двічі порушили режим припинення вогню, здійснюючи обстріли наших позицій із гранатометів поблизу селища Водяне, а з гранатометів і стрілецької зброї — у районі міста Мар’їнка.
Терористи на Донбасі отримали команду збивати безпілотники ОБСЄ, повідомляє прес-служба місії. 20 січня, намагаючись запустити міні-БПЛА біля Софіївки (не підконтрольна уряду), члени патруля СММ втратили з ним зв’язок. Тоді ж до них під’їхала вантажівка з бойовиками, один з яких повідомив про розпорядження своїх командирів збивати безпілотники міжнародних спостерігачів.
Водночас РФ продовжує концентрувати свої війська в прикордонній з Україною смузі, а також мілітаризувати Крим. Ці дії свідчать про підготовку Росії до широкомасштабних бойових дій проти України — відкритої агресії. На думку народного депутата України, координатора групи «ІС» Дмитра Тимчука, цьогоріч загрозливий сценарій навряд чи буде реалізовано Путіним. Кремль робить ставку на вибори — і на президентські, і на парламентські, — щоб взяти політичний реванш всередині країни. «Враховуючи підтримку проросійських рухів на півдні і сході України, Кремль, на мою думку, поки що не проводитиме масштабних операцій. Однак вони підтримуватимуть градус напруження на Донбасі, оскільки це створює дискурсивне поле для «партії миру», — зазначає народний депутат. Тимчук вважає, що Москва 2019-го продовжуватиме свої дії на Донбасі у «змішаному» режимі.