Єврокомісія пропонує НАК «Нафтогаз України» та «Газпрому» укласти новий контракт на транзит російського газу на тривалий час (десять і навіть більше років) і передбачити такі умови (обсяги і мита), щоб вони зацікавили європейського інвестора з високою репутацією. Як повідомив по завершенні другого раунду тристоронніх переговорів України, ЄС та РФ, що відбулися 21 січня в Брюсселі, віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, «не вдаючись в деталі з тим, щоб забезпечити успішний результат, я переконаний, що це чесна пропозиція, яка базується на нашому глибокому аналізі й довгих експертних переговорах».

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що пропозиція Шефчовича — «це певна точка відліку, яку ми точно будемо розглядати». «Ми вперше її почули. Сподіваюсь, у найближчі два місяці в нас буде достатньо часу, щоб її обговорити. Це пропозиція щодо майбутніх обсягів і термінів контракту після 2019 року. Деталі пропозиції поки що коментувати не хочу», — цитує Коболєва «Європейська правда».

Тим часом «Газпром» на переговорах заявив, що готовий продовжити газові контракти після 2019 року навіть без проведення експертних консультацій. Міністр закордонних справ Павло Клімкін написав у Твіттері, що головною тезою РФ під час переговорів було: «Давайте продовжувати діючі контракти. І для цього нам не потрібні ніякі консультації. Їх явно все влаштовує».
«Пан Міллер (голова правління ВАТ «Газпром». — Ред.) тричі наголосив на тому, що вони готові продовжити існуючі контракти. Ці контракти для них, напевне, за щастя», — сказав Клімкін у Брюсселі. При цьому міністр наголосив, що Україна має за мету перейти від «договорняків до реальних контрактів, які будуть засновані на європейських правилах», проте російська сторона навіть не розглядає те, що «в України тепер інші правила, які віддзеркалюють європейське законодавство».
За словами міністра, на переговорах Єврокомісія виступала з єдиною позицією з Києвом. «Навіть ЄС тепер намагається розтлумачити Росії, яка не хоче слухати, що правила змінилися. Але логіка пана Міллера — це просто продовжити існуючі контракти. Він сказав, на це не потрібно навіть експертних консультацій», — пояснив голова МЗС.
Наступний раунд газових переговорів може відбутися у травні цього року.