У Києві на будинку, що на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка, відкрили барельєф Головному отаману військ і флоту Української Народної Республіки (на знімку). Після освячення меморіального знака Голові Директорії УНР, організатору армії УНР до мікрофона першим підходить ветеран російсько-української війни, генерал-майор, Герой України, начальник Київського військового ліцею імені Богуна Ігор Гордійчук. Він наголошує, що слова Петра Порошенка «Армія! Мова! Віра!», які бачимо на бігбордах, не просто слова — в умовах агресії РФ це керівництво до дії всього суспільства.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко нагадав, що сто років тому, через внутрішні протиріччя державних діячів та зовнішню агресію, українцям не вдалося розбудувати власну державу — вона проіснувала недовго. Він зазначив, що між подіями того часу й сьогоденням є багато паралелей.
— Ми з вами не без роду-племені, — зазначив під час відкриття барельєфа міністр культури України Євген Нищук. — Ми маємо славну історію, яку століттями намагалися знищити. Століттями ми про себе чули: «мазепинці», «петлюрівці», «бандерівці». Нині нам теж приклеюють ярлики. Когось з наших національних героїв піддали анафемі, іншого зробили людиноненависником, бандитом, як Симона Петлюру. Але як би наша історія не обростала міфами, ми довідуємося правду. Симон Петлюра поєднував в собі сталеву волю і високу освіченість, він був реформатором війська, фундатором багатьох культурних проектів. Зокрема, за його вказівкою була створена Українська Республіканська Капела, яка розпочала світові гастролі з Праги. Саме там пролунав український «Щедрик», який після п’яти років гастролей у різних країнах полюбив весь світ і по якому нас тепер ідентифікують.
— Петлюра повертається до Києва саме в той час, коли найбільше потрібен, коли Україна обстоює свою територіальну цілісність і суверенітет, — наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Головний отаман військ УНР — символ боротьби не лише для українців, а й для тих, хто боровся проти українців.
У Києві це перший меморіальний знак на його честь. Виготовлено барельєф, автором якого є скульптор Василь Маркуш, за кошти Київської міськдержадміністрації. Уже не перший рік історики та громадські діячі говорять про встановлення у столиці пам’ятника Симону Петлюрі, 140 років з дня народження якого відзначатимуть цього травня. Та про те, що докором суспільству є монумент Миколі Щорсу, який височіє якраз на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка. У 1919 р., під командуванням коменданта Києва Щорса чекісти розстріляли сотні містян. Історики зазначають, що Сталін прагнув з уродженця Чернігівщини зробити «українського Чапаєва», який присвятив своє життя боротьбі з українською державою.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.