У комітетах Верховної Ради

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підбив підсумки роботи впродовж дев’ятої сесії восьмого скликання.
За шість місяців комітет провів дев’ять засідань, на яких розглянув 105 проектів законів та постанов. Стосовно 98 з них комітет було визначено головним, до семи законопроектів було надано рекомендації.

Протягом дев’ятої сесії діяла робоча група з підготовки законопроекту щодо вдосконалення законодавчого регулювання механізмів локальної демократії та статутної нормотворчості. Нині опрацьовується відповідний законопроект.
Загалом на розгляді Верховної Ради перебуває 340 проектів законів та постанов, які були підготовлені комітетом для розгляду парламентом протягом попередніх сесій. Деякі з них потребують особливої уваги законодавчого органу з огляду на їх ключову роль у подальшому впровадженні місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Зокрема, йдеться про проект закону про засади адміністративно-територіального устрою України (№ 8051), яким пропонується унормувати основні засади адміністративно-територіального устрою України, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, а також проект закону про міські агломерації (№ 6743), який передбачає вдосконалення регіональної політики з урахуванням наслідків урбанізації.
Також у комітеті готуються проекти законів про внесення змін до Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№ 8369) та про внесення змін до деяких законів щодо регулювання відносин у сфері державної служби (№ 7528), які покликані внести якісні зміни у правове регулювання державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.
Комітет наполягатиме на першочерговому розгляді зазначених документів на наступній сесії.

За повідомленням  інформаційного управління апарату Верховної Ради України.