Юрій ЛУЦЕНКО: «Настане час, коли ми посадимо всіх причетних до насилля на Майдані»

П’ять років тому, 22 січня 2014-го, київський Майдан розпочав сумний відлік Героїв Небесної Сотні. Цього дня від кульових поранень загинули мирні протестанти — 20-річний вірмен Сергій Нігоян, 25-літній білорус Михайло Жизневський і 45-річний українець Роман Сеник.
Адвокат Небесної Сотні Євгенія Закревська раніше написала, що згідно з експертизою 22 січня в активістів стріляли бійці «Беркута». Кадри, на яких співробітники спецпідрозділів МВС вели стрільбу по демонстрантах 22 січня, вдалося відзняти журналістам. У Реєстрі судових рішень є інформація про те, що свинцеву картеч, про яку згадує адвокат, застосовували не тільки того дня. Наприкінці лютого такими кулями розстрілювали активістів Майдану...
Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив в інтерв’ю на одному з телеканалів, що слідство зібрало всі документи, які допоможуть оголосити підозри причетним до розстрілів людей на Майдані в Києві 2014 року.
«Настане час, коли ми посадимо всіх, хто відповідає за насилля на Майдані проти мирних демонстрантів. Це дуже довгі суди. Бо якщо сто вбитих і півтори тисячі поранених, то це величезна кількість учасників суду. Середня ланка втекла до Москви. Вища ланка, яка віддавала злочинні накази, там само. Але ми це зробимо. Ми вже закінчили всі необхідні дії для того, щоб визначити підозри тим, хто віддав злочинні накази розстрілювати людей», — сказав Гепрокурор.
За словами Ю. Луценка, повну картину тих подій відновити складно, оскільки 90 відсотків документів було знищено. «Тікаючи, злочинці знищили документи, сервери, розпиляли автомати, знищили гільзотеки. Проте по крихтах ми змогли зібрати документи. У нас є відео кожної секунди, кожної точки Майдану... Тепер ми маємо 3D-картину того, що відбувалося, з будь-якого ракурсу в той момент на Майдані», — додав Ю. Луценко.