Тиждень тому Лефортовський райсуд Москви, порушуючи норми міжнародного права, продовжив на три місяці термін утримання під вартою українських військовополонених моряків, захоплених росіянами 25 листопада минулого року в районі Керченської протоки. Зокрема, трьом пораненим військовослужбовцям ВМС ЗСУ — до 26 квітня, решті — до 24.
У вівторок моряків, котрі дістали поранення внаслідок їх захоплення російськими спецпризначенцями в акваторії Чорного моря, відвідала уповноважена з прав людини в Москві Тетяна Потяєва, передає DW. Вона повідомила, що нашим хлопцям відкрили особисті рахунки і є можливість робити замовлення в інтернет-магазині СІЗО. А також додала, що особисто передала у «Лефортово» й «Матроську тишу» листи і привітальні листівки від рідних до Нового року.
За її словами, Андрій Артеменко й Андрій Ейдер «нині завершують реабілітаційний процес, їх можуть виписати і перевести у «Лефортово». Третій поранений — Василь Сорока — майже одужав, але його лікування триває, запевнила омбудсмен Москви. Потаєва уточнила, що у Сороки, який зазнав тяжкого поранення руки, рана затяглася, гіпс снято, однак залишається набряк на руці.
Своє бачення стану здоров’я підзахисного Василя Сороки озвучив на сторінці у Фейсбуці адвокат Сергій Бадамшин.
«Був сьогодні у Василя Сороки, саме після візиту уповноваженої з прав людини в Москві Потяєвої, яка стверджує, що Василь одужав на 80 відсотків. Звідки у Потяєвої ці цифри й методика, за якою вона визначила процес одужання, мені не відомо. Але відомо одне: що функції руки не відновлюються, пальці не згинаються, набряк не сходить, у руці залишаються осколки, а медичні документи, порушуючи закон, не надано — не те що адвокату, навіть самому хворому. Тому якщо все так добре (за словами Потяєвої), то для чого приховувати медичні документи? Але ж ми знаємо відповідь. Проте військовополонений Сорока тримається молодцем і стійко переносить усі тяготи й нестатки військової служби», — написав він. І виставив фото набряклої «на 80 відсотків здорової» руки українського моряка...
Тим часом у столиці під посольством РФ відбулася акція на підтримку військовополонених моряків. Біля огорожі дипмісії виклали іменні паперові кораблики як символ героїзму військовослужбовців ВМС ЗСУ, по-піратськи захоплених у полон росіянами. Таким дійством у Києві та Львові активісти завершили міжнародний флешмоб синіх і жовтих корабликів...