В обласному центрі підбили підсумки конкурсу малюнків «Самоврядування очима дітей». Організатором згаданого творчого змагання стала Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування. Оголошуючи його, представники цієї громадської організації прагнули розширити знання юних земляків про завдання і можливості самоврядних органів на місцях, залучити школярів до активної участі у житті своїх громад. Дев’ятьох переможців визначали у трьох вікових категоріях. При цьому оцінювались і художній рівень утілення задуму, і актуальність та повнота розкриття тематики.

На знімку: під час огляду робіт учасників конкурсу.

На завершальному етапі конкурсу змагалися 90 учасників. Із їхніми кращими роботами ознайомилися керівники та провідні фахівці органів місцевого самоврядування Полтавщини, які брали участь у загальних зборах асоціації, що відбувалися в оновленому аеропорту поблизу обласного центру. Вони відзначили досить ґрунтовний підхід юних художників до освоєння, здавалося б, недитячої тематики. Адже ті у більшості випадків відображали позитивні зміни у своїх містах, селищах, селах унаслідок децентралізації та об’єднання громад. І водночас малювали власні... мрії про споруджені й оновлені школи, дитсадки, палаци культури, стадіони тощо. А вустами і пензликами дітей, як відомо, глаголить істина...
Чи не найактивнішими учасниками творчого змагання стали школярі з тих громад, у яких за останні понад три роки вже реалізовано чимало проектів задля їхнього розвитку. Зокрема, серед переможців конкурсу названо чотирьох школярок різного віку, які представляли Шишацьку ОТГ. Остання була серед піонерів реформування органів місцевого самоврядування на засадах децентралізації, об’єднавши селищну й одразу одинадцять(!) сільських рад. Її досвід сьогодні вивчають інші. А діти хочуть, щоб таких прикладів реального поліпшення умов для їхнього навчання та змістовного дозвілля з’являлось якомога більше.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.