«Закарпаття на новому етапі децентралізації та дорожній карті реформ в Україні 2019—2020 роки» — в Ужгороді під такою назвою проходив V регіональний форум місцевого самоврядування і громадських об’єднань. Його ініціювали Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України, Закарпатський відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», регіональна Асоціація розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття — ХХІ століття», Закарпатське регіональне відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, регіональна Асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття — за чисте довкілля», Ужгородський національний університет.

На знімку: Богдан Андріїв та Іван Ревтій (праворуч) під час роботи форуму.

На захід запросили представників обласної влади, сільських і міських та голів ОТГ, науковців, експертів.
Ужгородський міський голова і керівник Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Андріїв висловив переконання, що досвід, яким обміняються під час панельних дискусій, буде корисним для всіх. Відзначив, що робота місцевих громад завдяки діям Президента, Кабінету Міністрів в останні роки значно покращилася, зокрема, всі бачать, як змінилися місцеві бюджети, у тому числі ОТГ, тобто громади отримали більше фінансів для підвищення своєї економічної спроможності, можливість повноцінного розвитку територіальних громад.
Учасників форуму привітали також і заступник голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик, проректор УжНУ Мирослава Лендьел, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Іван Ревтій.
За зміцнення і розбудову місцевого самоврядування, сприяння децентралізаційній реформі почесними грамотами Закарпатського РВ АМУ нагородили лідерів об’єднаних територіальних громад, інформує прес-служба Ужгородської міськради. Відзнаки отримали секретар Тячівської міської ради Іван Крічфалушій, Баранинський сільський голова Ужгородського району Юрій Марусяк, Перечинський міський голова Іван Погоріляк, Вільховецький сільський голова Тячівського району Михайло Цірик, Іршавський міський голова Степан Бобик, Полянський сільський голова Свалявського району Іван Дрогобецький.
Такими ж грамотами нагородили і голів активних міських, селищних та сільських рад — центрів потенційних ОТГ: Холмківського сільського голову Ужгородського району Тетяну Вачилю, Горондівського сільського голову Мукачівського району Івана Туряницю, Великоберезнянського селищного голову Богдана Кирлика, Виноградівського міського голову Степана Бочкая, Павшинського сільського голову Вікторію Кізман, Лавківського сільського голову Івана Хайнаса та Залужанського сільського голову Василя Симочка — всі троє з Мукачівського району.
У рамках форуму відбувся круглий стіл та дві панельні дискусії: про узагальнення практичного досвіду ОТГ у децентралізаційній реформі з фокусуванням на нових завданнях у 2019—2020 роках та про проблемні питання створення ОТГ у області в контексті завдань нового етапу децентралізаційної реформи в Україні.

Василь НИТКА.
Фото прес-служби міськради.

Ужгород.