Як розповів в. о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, за чотири роки у результаті «митного експерименту» на ремонт доріг Буковина отримала майже 800 мільйонів гривень.
У 2019-му гроші з митниці вже не надходитимуть. Але в Чернівецькій області є минулорічний залишок у сумі 110 мільйонів гривень, які буде скеровано на ремонт шляхів. Зокрема, КПП «Порубне», трасу Чернівці — Житомир та на ремонт шляхопроводів у гірських Вижницькому та Путильському районах. Місцева влада сподівається, що відсутність митних грошей компенсуватиметься зростанням дорожнього фонду.
«У 2018 році з «Дорожнього фонду» ми мали 182 мільйони гривень, а у 2019-му матимемо понад 230 мільйонів гривень», — заявив Михайло Павлюк. Тим часом народний депутат Максим Бурбак вважає, що через припинення «митного експерименту» може зменшитися обсяг ремонтних робіт на дорогах Буковини.
Він зазначив, що за час «митного експерименту» до Чернівецької області на ремонт доріг було скеровано майже мільярд гривень, але їх використали неефективно, бо дороги ремонтували клаптиками по всій області.
«Вважаю, якщо це були гроші з митниці, то мали б капітально відремонтувати дорогу Чернівці — Порубне. А так ремонтували дороги клаптиками по всій області, і конкретної роботи не видно.
У 2016 році Чернівецькій області було виділено на дороги й освоєно 200 мільйонів гривень. У 2017-му — 140 мільйонів, а у 2018-му освоїли лише 64 мільйони. Нині треба ефективно використати 100 мільйонів, які залишилися», — каже М. Бурбак.
Народний депутат України Іван Рибак теж висловив невдоволення освоєнням коштів на ремонт доріг, насамперед у гірських Вижницькому та Путильському районах, що стриножує розвиток цього рекреаційного Карпатського регіону, затримує прихід інвестора та розвиток бізнесу, через що райони й надалі залишаються депресивними.
І. Рибак укотре наголошує, що будівництво та ремонт доріг у буковинських Карпатах сприятимуть транскордонному співробітництву та розвитку туристичної галузі, яка невдовзі дасть значні прибутки місцевим бюджетам.
Також він каже, що врешті-решт необхідно освоїти кошти, які Євросоюз виділив на облаштування гірських митних КПП «Дяківці» та «Руська», які напряму з’єднають Чернівецьку область з ЄС, з усіма можливими преференціями для горян.

Чернівці.