Шановні розвідники!

Щиро вітаю вас зі століттям зовнішньої розвідки України. Це дуже символічно, що саме 24 січня 1919 року в складі Політичного департаменту Міністерства внутрішніх справ Директорії УНР було створено відділ закордонної інформації з метою проведення розвідувальної роботи, який і став предтечею Служби зовнішньої розвідки України.
Україна має глибокі історичні традиції розвідки, які сягають часів князівської дружини і козацького війська, але віховою подією в історії вітчизняної розвідувальної справи стало заснування українського спеціального, професійного, сучасного розвідувального органу 100 років тому.
На політичний департамент МВС УНР і політичні відділи губернської й повітової адміністрацій, створені в січні 1919 року, покладалися завдання виявлення та припинення антидержавної діяльності з боку противників УНР, боротьби зі шпигунством, захисту державного ладу, протидії політичному екстремізму. Керівниками політичного департаменту були Г. Кульчицький, 
С. Михайлів, М. Чеботарів, 
В. Шкляр. Лише у 1921 році розвідкою УНР на територію окупованої більшовиками України було направлено майже 900 професійних розвідників, організаторів нелегальної роботи та повстанської боротьби, адже в окупованій Україні діяло понад 40 значних повстанських формувань.
Це свято в першу чергу — свідчення зв’язку традиції і поколінь розвідників. Також це і визнання тієї особливої ролі, яку відіграє Служба зовнішньої розвідки в системі розвідувальних органів нашої держави. Нарешті, це високе символічне вшанування повсякденної ратної праці, відваги і самовідданості українських розвідників.
Ваша діяльність — непомітна, перемоги — незнані для широкого кола наших громадян, але ми знаємо точно: ви виконуєте свою роботу якісно, професійно та мужньо.
Верховна Рада України й надалі робитиме все необхідне для вдосконалення законодавчої бази для ефективної діяльності наших розвідувальних органів, для всебічного забезпечення розвідувальних підрозділів найсучаснішими технікою та спецзасобами, впровадження дієвої системи державних гарантій гідного соціального захисту українських розвідників.
Дорогі розвідники!
Бажаю всім вам міцного здоров’я, Божої допомоги і захисту, оптимізму і нових перемог задля безпеки, сили і слави нашої Вітчизни!
Слава Україні!
Героям слава!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.