На Вінниччині показник ефективності лікування хворих на туберкульоз зріс із 16,5% у 2014 році до 52% на кінець 2018-го. Такий результат забезпечено завдяки запровадженню європейських умов і методик лікування у новому відділенні, створеному в обласному спеціалізованому медичному об’єднанні «Фтизіатрія». Перша черга підрозділу запрацювала влітку 2016-го, друга — наприкінці січня нинішнього року.
Завідувач відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Яна Терлєєва, яка взяла участь у відкритті підрозділу, назвала його кращим на нинішній час порівняно з аналогічними установами в інших регіонах держави. За її словами, МОЗ рекомендуватиме очільникам закладів фтизіатрії ознайомитися з тим, як налагоджено процес лікування резистентного туберкульозу у Вінниці.
Роботи зі створення нового відділення виконано у рамках загальнодержавної та обласної програм протидії захворюванню на туберкульоз. Їхня загальна вартість становить 13,2 млн грн. За словами голови Вінницької обласної ради Анатолія Олійника, для вирішення проблеми залучили кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

Вінниця.