Торік Кіровоградщина досягла вагомих успіхів у кількох важливих сферах життєдіяльності.
Удесяте за роки існування області зібрано понад 3 млн тонн зернових і зернобобових культур та вперше — 1,4 млн тонн насіння соняшнику. За попередніми підрахунками, зростання обсягу виробництва валової сільськогосподарської продукції за 2018-й (порівняно з 2017 р.) становитиме майже шість відсотків.

Особливу увагу в області приділяли залученню інвестицій. Зокрема — в промисловість та для активізації інноваційної діяльності. Укладено угоду про стратегічне партнерство між ПАТ «НВП «Радій» та «Curtis-Wright Corporation» (США), яка передбачає спільне виконання проектів з модернізації систем безпеки ядерних об’єктів у США з використанням інноваційної платформи RadiCS, розробленої та виготовленої ПАТ «НВП «Радій». Досягнуто домовленостей з компаніями «SafeusDrone Co., Inc.» та «Software Factory» щодо реалізації на Кіровоградщині спільних проектів корейських компаній та Льотної академії Національного авіаційного університету щодо розробки та виробництва дронів.
За рахунок усіх джерел фінансування за перші дев’ять місяців 2018 року в області освоєно 4,2 млрд грн капітальних інвестицій.
Злободенними залишалися будівництво, реконструкція та ремонт доріг загального користування й комунальної власності. За рахунок коштів державного і місцевих бюджетів на це торік спрямували 1,3 млрд грн (у півтора разу більше, ніж у 2017-му).
Тривала реформа децентралізації. Згідно з Перспективним планом в області передбачено створити 54 об’єднані територіальні громади. Станом на 1 листопада 2018 року на території дев’яти районів утворено 20 ОТГ. Це збільшило можливості фінансування видатків розвитку та на виконання власних повноважень органів місцевого самоврядування (житлово-комунальне господарство, дороги, місцеві програми соціального захисту тощо).
Загалом завдяки змінам бюджетного і податкового законодавства в 2018-му забезпечено збільшення надходження до місцевих бюджетів до понад 5,6 млрд грн, що майже на 700 млн грн (на 14%) перевищує фактичні надходження 2017 року.
Також тривало впровадження освітньої реформи. За показниками створення опорних шкіл та підвезення (100-відсоткове) дітей до закладів освіти область посідає перше місце в Україні. Забезпечено функціонування 69 опорних шкіл та 187 філій. Торік 170 випускників закладів загальної середньої освіти стали медалістами, один учень — стипендіатом Президента України, ще один — Кабінету Міністрів України, 15 учнів стали переможцями ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук, 17 — переможцями ІV етапу всеукраїнських предметних олімпіад.
В області активно впроваджується медична реформа. Функціонують 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких діє 171 лікарська амбулаторія та 468 ФАПів.
На базі Комунального закладу «Кіровоградський обласний госпіталь для ветеранів війни» створено перший у країні Центр медико-психологічної реабілітації «КОМ-ПАС», де за 2015—2018 роки отримали психологічну допомогу майже чотири тисячі учасників АТО.
За рахунок коштів субвенції з державного бюджету та співфінансування з обласного та інших місцевих бюджетів здійснювалося будівництво 18 сільських амбулаторій.
Середньомісячна заробітна плата за 10 місяців 2018 року зросла (порівняно з відповідним періодом 2017 р.) на 24,8% і становила 7072 грн. Водночас середній розмір пенсії за віком, яку отримують понад 215 тис. осіб, становив лише трохи більше 2200 грн. Заплановано, що розмір середньомісячної заробітної плати у 2019-му має збільшитися на 16% і досягти 8383 грн.
Зокрема, для місцевих бюджетів Кіровоградської області в Державному бюджеті на 2019 рік передбачено субвенцію на суму понад 476 млн грн.
Серед пріоритетів — подальше будівництво і ремонт доріг, розвиток альтернативної енергетики. Протягом 2019—2020 рр. заплановано запустити 18 електростанцій загальною потужністю до 200 МВт. А також — біогазову станцію потужністю 20 МВт на Новомиргородському цукровому заводі агрохолдингу I&U Group (вартість проекту 15 млн євро) та біогазову установку на міському полігоні твердих побутових відходів Кропивницького (вартість проекту1,5 млн євро).

Підготовлено за матеріалами, наданими Кіровоградською ОДА.