Нині на Кіровоградщині діють двадцять об’єднаних територіальних громад. Останні вибори відбулися 23 грудня минулого року на території Піщанобрідської сільської (Добровеличківський район), Добровеличківської селищної, Попельнастівської сільської (Олександрійський район) та Мар’янівської сільської (Маловисківський район) ОТГ. Загалом під час виборів на фініші 2018-го в Україні об’єдналося 34 ОТГ Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей. Отже, на сьогодні в Україні створено понад сімсот ОТГ. Як їм живеться в процесі реформування?

Таки проголосували

Мар’янівській громаді, до якої увійшли населені пункти двох районів — Маловисківського та Новомиргородського, адмінреформа далася, мабуть, чи не найважче. Крім традиційної бюрократичної тяганини, коли юридичними службами раз по раз заверталися установчі документи, на шляху об’єднання раптом виникали абсолютно несподівані перепони, за якими стояли конкретні прізвища з іменами. Суб’єктивний людський фактор супроводжував процес до останнього дня підготовки виборів і навіть під час голосування. Голова ОТГ Олександр Тененика (на знімку)

розповідає, як самопризначені спостерігачі-«смотрящіє» провокували конфлікт на мар’янівській дільниці. Могло і до бійки (тобто — до зриву виборів) дійти. Оминаючи деталі (хоча правоохоронців вони мали б зацікавити), скажемо коротко: дехто з висоти воронячого гнізда досі не бачить різниці між сучасним виборцем де-факто демократичної країни і феодальним васалом та готовий пхати свої інтереси поперек громадської волі, нехтуючи і мораллю, і законом.

Спочатку — околиці...

...Хоч би як там було, вибори відбулися. І сьогодні Олександр Тененика, котрий переміг із 384 голосами виборців (другий — Олександр Босько, 260 голосів «за»), міркує над тим, як змінити життя новоутвореної території на краще. Вже 8 січня Мар’янівка готувалася до установчої сесії з її традиційними кадровими питаннями (формування виконкому, обрання секретаря тощо) та визначенням бюджетних пріоритетів.
— Однозначно, першочерговими мають бути інтереси околиць, — каже голова, котрий і сам чимало зробив для об’єднання з Веселівською сільською радою (чого лише варта відома на Кіровоградщині акція протесту з оркестром під будівлею ОДА в Кропивницькому). — Приміром, Веселівка й Арсенівка взагалі не освітлені, тоді як у Мар’янівці на вулицях уночі можна книжку читати. Наші сусіди просто не могли собі цього дозволити, бо мали річний бюджет у розмірі п’ятисот тисяч, а проект освітлення тягне на мільйони гривень. Так само не по кишені їм був дорожній ремонт. А нині ми маємо можливість реалізувати ці проекти. Шляхово-будівельні роботи коштуватимуть приблизно три мільйони гривень...
Серед усіх новоутворених об’єднаних громад Кіровоградщини Мар’янівська, напевне, досягла найменшого ефекту в плані «збирання земель». Однойменна сільська рада до виборів мала дев’ять тисяч гектарів орної землі, нині — одинадцять (140 квадратних кілометрів). А приєднані Арсенівка та Веселівка мають на двох... 150 виборців. Та не в тому щастя. Головне, що кошти відтепер повертатимуться в бюджет громади. Із 60 відсотками прибуткового податку і п’ятьма за використання надр (на території ОТГ розташований Новокостянтинівський урановий рудник) громада може реально планувати серйозний бюджет розвитку.

Щоб чужі не ходили

— Думаю, нам вдасться залучити у 2019 році на реалізацію різних програм до 14 мільйонів гривень, — сподівається голова ОТГ. — Є потреба обладнати території відеокамерами. Програма «Безпечне село» перегукуватиметься з аналогічними — обласного та державного масштабів. Це робиться для того, щоб пенсіонери спали спокійно і не боялися, що злодії-гастролери вкрадуть останню курку чи вичистять погріб. Дільничний інспектор чи будь-хто зі співробітників поліції не часто з’являються на наших вулицях, отже, нам треба подбати про свій спокій самостійно... За програмою «Турбота про дітей» плануємо придбати ще один шкільний автобус, організувати належним чином харчування в садочку та школі, поремонтувати дороги. Крім того, люди давно скаржаться на відсутність автобусного сполучення з райцентром, із Кропивницьким. Комерційного маршруту, схоже, не залучити. Отже, потрібен соціальний автобус для того, щоб із Веселівки та Арсенівки привезти людей на базар у Мар’янівку чи відвезти селян на медогляд у Малу Виску...

Гроші люблять порядок

Плануючи витрати, мар’янівська громада мусить пам’ятати, що віднині вона сама коваль свого успіху. Приміром, кошти за використання земель свідомий землевласник сплатить вчасно і без суворих нагадувань, але більшості фермерів потрібен контроль. Для того мар’янівські депутати і планують посаду землевпорядника з додатковими повноваженнями податківця. А щоб люди виходили на пенсію з чесним трудовим стажем, щоб роботодавець дотримувався трудової угоди (зокрема, в питаннях оплати праці), громада планує запровадити ще й посаду інспектора з праці.
— Нещодавно у нас трапився випадок — помер годувальник родини. І тоді з’ясувалося, що в нього за останні чотири роки трудовий стаж не записаний. Тому дитина не змогла отримати пенсії з втрати годувальника, — пояснює необхідність нововведення Олександр Тененика. — Нам такі трагедії не потрібні. Що ж ми, даремно з музикою на площу ходили?!

Фото Івана Корзуна.