Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці», в якій прирівняла захоплених Росією українських моряків до військовополонених і закликала Кремль негайно їх звільнити. За ухвалення цього документа проголосували 103 депутати, проти — 3, 16 — утрималися.

Скріншот відео, як російський корабель таранить український буксир у Чорному морі.

 

На знімку вгорі: доповідач з резолюції німецький депутат Андреас Нік, голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв, голова Політичного комітету ПАРЄ Ріа Омен Рюйтен, член Постійної делегації Олексій Гончаренко, член Постійної делегації, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник члена Постійної делегації Сергій Кіраль.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.

Зокрема, резолюція засуджує застосування військової сили Росією проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів 25 листопада 2018 року і покладає відповідальність за напруженість, що виникла в районі Керченської протоки та в Азовському морі, на РФ.
Депутати вимагають негайного та беззастережного звільнення всіх 24 українських військових моряків. І хоча в самому тексті резолюції відсутній термін «військовополонені», однак у резолюції вказано, що захоплені українські моряки підпадають під дію «міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції», які й регулюють статус військовополонених та правила поводження з ними. Зокрема, в документі зазначено: «Асамблея закликає РФ негайно звільнити українських військовослужбовців та забезпечити їм необхідну медичну, правову та/або консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, такими як Женевська конвенція». Отож резолюцію можна назвати першим міжнародним документом, який офіційно визнає статус захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків як військовополонених.
Також Асамблея засудила застосування військової сили РФ проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів. Окрім того, ПАРЄ закликала РФ та Україну забезпечити вільну навігацію в Азовському морі та Керченській протоці та утримуватися від кроків, що можуть призвести до ескалації напруженості та загрожувати безпеці у регіоні.
ПАРЄ підтримала пропозицію Європарламенту розширити мандат СММ ОБСЄ на регіон Азовського моря та ініціативу Франції та Німеччини щодо моніторингу представниками третіх країн свободи руху через Керченську протоку.
Окрім того, у резолюції висловлено занепокоєння стосовно спорудження Росією мосту через Керченську протоку, що є нелегальним, і засвідчує чергове порушення суверенітету України, так само, як і вибіркові перевірки українських та міжнародних суден в Азовському морі.
ПАРЄ знову підтвердила відданість раніше ухваленим резолюціям щодо політичних наслідків російської агресії проти України та на підтримку суверенітету і територіальної цілісності держави, повідомляє Укрінформ.
Цікаво, що в день голосування за резолюцію до Страсбурга прибула знімальна група пропагандистського телеканала «Росія», зокрема й телеведуча Ольга Скабєєва, яка під час минулої сесії ПАРЄ намагалася провокувати в кулуарах українських депутатів і перешкоджати їхньому спілкуванню з пресою. Тоді члени ПАРЄ подали скаргу до секретаріату асамблеї; у зв’язку з цим інцидентом у ПАРЄ були розроблені формальні правила поведінки журналістів, повідомляє «Європейська правда». Однак і цього разу російські журналісти демонстрували поведінку, яку важко назвати адекватною.

Коментарі

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:
— Всі члени української делегації в ПАРЄ на дебатах щодо провокації РФ в Азові говорили в один голос. Емоційно. З фактажем. З єдиною вимогою — негайно звільнити наших військовополонених моряків і розблокувати судноплавство в Азові та Керченській протоці.
Сьогодні ми взаємодоповнювали одне одного. Ці дебати і ці виступи були цілісні й дуже відрізнялися від ганебних дебатів щодо російської провокації в Азові у Верховній Раді. Ніхто не кричав про вибори і провокацію України в Азові з української делегації — про це кричали сателіти Москви і Кремля. Із Сербії, Словаччини, ліві з Голландії. Вони сьогодні, за відсутності російської делегації, озвучували тези Кремля та провокували залу заявами про «передвиборну провокацію Порошенка» і «чесний референдум в Криму». Російське лобі тут сильне і працює, але й ми не даємо їм спуску. Українська делегація не дала їм говорити про російський Крим. Ми голосно скандували: «No!»
Дякуємо всім колегам, хто підтримує Україну, хто засуджує РФ, хто привітав створення єдиної Української Православної Церкви.
А українській делегації варто подякувати за єдність.
Під час дебатів доповідач Андреас Нік згадав усі попередні резолюції, що засуджують РФ. Позиція асамблеї незмінна: підтримка територіальної цілісності і суверенітету України. Асамблею турбує доля 24 моряків і вона вимагає негайно їх звільнити, відповідно до Женевської конвенції. До моряків мають бути допущені Міжнародний Комітет Червоного Хреста і Комітет проти тортур. Має бути розблокована Керченська протока і забезпечене вільне нормальне судноплавство.
Жорстко підтримали Україну британська делегація і група консерваторів, які назвали дії РФ неприкритою агресією та говорили про готовність надіслати кораблі в протоку.
Борислав Береза в емоційному виступі згадав обстріли Маріуполя і збитий російською зброєю Боїнг. РФ тоді не отримала адекватного покарання.
Андрій Лопушанський говорив про стан здоров’я моряків та вимагав їхнього негайного звільнення.
Володимир Ар’єв нагадав заяву українського омбудсмена Людмили Денісової про те, що ми не маємо жодної інформації щодо стану здоров’я поранених.
Леонід Ємець наголосив на блокаді вільного судноплавства і ударі по економіці Україні.
Владислав Голуб підкреслив, що блокада наших морських портів у Бердянську і Маріуполі — це елемент гібридної війна РФ проти України. Він закликав до нових санкцій і економічного тиску на РФ.
Олексій Гончаренко нагадав, що це РФ розірвала і перекреслила угоду про судноплавство та використання морських нейтральних вод. Він навів блискучі цитати Чемберлена і Черчилля та наголосив, що ми будемо боротися за нашу країну, а не капітулювати.
Олег Ляшко заявив, що саме через Росію палає пів-Європи. Він закликав колег не маскувати під м’якими формулюваннями правду про російську агресію.
Сергій Соболєв нагадав, що й зараз у Керченській протоці заблоковано судноплавство та палають кораблі.
Сергій Кіраль звернувся до Комісара з прав людини Ради Європи Д. Міятович із закликом долучитися до звільнення моряків.
Георгій Логвинський закликав вживати термін військовополонені до моряків, а РФ назвати терористом, та визнати наших полонених заручниками.
Резолюція прийнята. Наші моряки визнані такими, що підпадають під Женевську конвенцію, тобто є військовополоненими. Це важливо для міжнародних судів і для сторони захисту.
Я у виступі згадала не лише військовополонених, а й інших політв’язнів і заручників Кремля та вимагала їхнього негайного звільнення.
Голова української парламентської делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв:
— Вітаю українську делегацію з чудовим результатом! Ухвалена резолюція є абсолютно адекватною: вона відображає реальність, засуджує російську агресію та вимагає, щоб до українських моряків, які перебувають у російському полоні, застосовувалися принципи Женевської конвенції. Тобто хоч у тексті резолюції немає слова військовополонені, але ми знаємо, що ця конвенція якраз і регулює правила поводження з військовополоненими. Тож фактично російську сторону закликають дотримуватися правил поводження з військовополоненими, а не так, як зараз чинить РФ.
Для нас дуже важливо, щоб міжнародна спільнота продовжувала тиск на Російську Федерацію, та щоб усі документи, які були ухвалені й в Організації Об’єднаних Націй, зокрема, резолюція Генасамблеї ООН, і нинішня резолюція ПАРЄ, були використані у міжнародних судових інстанціях.
Член української делегації в ПАРЄ, народний депутат Борислав Береза:
— Вважаю, що ухвалена резолюція є важливим кроком до визволення наших моряків, бо у ній зазначається, що на них поширюється дія Женевської конвенції. Зазначу, що адвокати наполягали на ухваленні саме такого формулювання, вони вважають, що оскільки Україна визнає моряків військовополоненими і вони самі визнають себе військовополоненими, то ця резолюція дозволяє представляти таку позицію у російському суді. РФ може ігнорувати позицію наших моряків, але вона не може ігнорувати позицію      ПАРЄ. А міжнародним інстанціям ця резолюція дозволяє посилювати тиск, якщо не буде її виконувати.
Саме тому росіяни намагалися зробити все, щоб під час ухвалення цієї резолюції питання військовополонених взагалі не стояло. Проте українська делегація, як і на попередніх сесіях, знову довела, що завдяки єдності ми завжди досягаємо потрібного результату.