У комітетах Верховної Ради

Чергове засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції було присвячене фінансовим порушенням на підприємствах «Укроборонпрому». Орієнтовна вартість збитків тільки в тих кримінальних провадженнях, які не засекречені, сягає мільярда гривень. Однак у народних депутатів та громадськості виникає логічне запитання: чому лише два обвинувальних акти спрямовано до суду і немає досі жодного судового вироку та справедливого покарання причетних до розкрадання державних коштів, виділених на потреби оборони?

Наприкінці 2016 року в парламенті була утворена робоча група з перевірки державного концерну «Укроборонпром». Тоді представники концерну передали народним депутатам власний звіт про листування з правоохоронними органами щодо численних фінансових порушень та корупційних дій на підпорядкованих «Укроборонпрому» бронетанкових, авіаційних, ремонтних та інших оборонних заводах.
На сьогодні органи прокуратури, СБУ, поліція та НАБУ відкрили понад 50 кримінальних проваджень у цій сфері. Більшість проваджень є секретними. Як свідчать відкриті джерела, оголошено лише дві підозри — дрібним менеджерам заводів оборонно-промислового комплексу. До того ж на деяких заводах торік були зафіксовані нові розкрадання — і як наслідок відкрито нові провадження. Зокрема, йдеться про Житомирський та Миколаївський бронетанкові заводи, виробника мінометів «Молот» — Завод «Маяк» та інші оборонні підприємства.
Як ішлося на засіданні, ще одну справу скерувало до суду НАБУ — щодо розкрадань на Львівському бронетанковому заводі на суму майже 27 мільйонів гривень, п’ятьом особам повідомлено про підозру, серед них є і працівники Міноборони.
Представник громадської організації «StateWatch» Гліб Канєвський розповів, що за даними з відкритих джерел проаналізували 26 проваджень. Із них лише по одному висунуто обвинувальний акт, у трьох провадженнях укладено угоди зі слідством, чотири провадження закрито через «відсутність правопорушення», інші провадження тривають. У відкритому доступі немає інформації про кількість притягнутих до кримінальної відповідальності, ув’язнених чи про відшкодування збитків. «Ключові виявлені порушення — знищення виробничих потужностей підприємств ОПК, рейдерське захоплення приміщень чи земель, закупівля товарів за значно завищеними цінами», — стверджував Г. Канєвський.
Як приклад, представники громадськості наводили такі факти: на одному бронетанковому заводі двигуни для танків були закуплені лише на папері, насправді їх не поставили, а директор заводу під час перевірки продемонстрував закриті контейнери, як начебто ще не розвантажені двигуни, що були заповнені... металобрухтом. Або ж — закупили ліхтарики по 1500 гривень, які у магазині коштують 40 гривень.
Представники Нацполіції заявили, що всі кримінальні провадження, зокрема, щодо заводу «Маяк», буде взято на контроль головним слідчим управлінням і пообіцяли провести перевірку правомірності закриття проваджень та співпрацювати з громадськістю.
Представники Міноборони та «Міноборонпрому» запевнили, що перевіряють закупівельні ціни, однак складно визначити, чи є «конкурентною», скажімо, ціна на бронетранспортер, якщо їх виготовляє лише один завод. На думку фахівців оборонних відомств, потрібна серйозна реформа управління в ОПК, підпорядкування оборонних підприємств, які підзвітні різним відомствам.
«Відсутність реальних результатів у численних кримінальних справах призводить до нових розкрадань на заводах ОПК», — вважає голова підкомітету, народний депутат України Ігор Луценко (на знімку на передньому плані). Ще одна проблема, на його думку, — в органах досудового слідства: «Справи навіть не доходять до судів. Тому парламенту вже наступної каденції варто зосередити увагу над вдосконаленням діяльності органів досудового слідства та діяльності ОПК, виконанням державного оборонного замовлення».
Підкомітет вирішив рекомендувати антикорупційному комітету Верховної Ради України звернутися до РНБО, щоб розглянути це питання на своєму засіданні, а також до Кабінету Міністрів — з приводу координації та підпорядкування оборонних підприємств.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua