Освітяни вийдуть під стіни МВС та Генпрокуратури, щоб домогтися належного розслідування справи про побиття вчителя фізкультури столичного ліцею № 157 Ігоря Матвієнка. Про це розповів на прес-конференції голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь. Раніше МОН звернулося до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням узяти цю справу під особистий контроль.

Учителі НВК «Спеціалізована школа І—ІІ ступенів — ліцей» № 157 Оболонського району міста Києва вимагають всебічного і неупередженого розслідування справи про побиття їхнього колеги Ігоря Матвієнка (кадр із відеозвернення).

Подія сталася 16 січня. Батько четвертокласника Романа — Володимир Доценко — жорстоко побив учителя фізкультури просто на подвір’ї школи. Інцидент зафіксували камери відеоспостереження. Пізніше він сам з’явився з адвокатом у поліцію. Доценку оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу (умисне тяжке тілесне ушкодження). За це можуть дати до восьми років позбавлення волі. Педагог перебуває в лікарні. У нього діагностовано струс головного мозку, забій грудної клітки, надрив легені, пневмоторакс та численні гематоми.
— Ігор Матвієнко — спортсмен, тренер з тхеквондо, але він не захотів застосовувати силу проти батька, — переконаний Олександр Яцунь.
Про причини таких «розбірок» мама хлопчика розповіла в інтерв’ю ТСН. За її словами, це був «крик душі» чоловіка — реакція на «прояв сили» щодо дитини: учитель перед усім класом «до болю» схопив Романа за плечі і гримнув «так, що у дитини було якийсь час закладено вухо». У школі стверджують, що потім педагог вибачився перед хлопцем. Але це його не врятувало...
Дехто з кола Матвієнка тепер боїться йти на роботу: зробиш учню зауваження й отримаєш... Колектив ліцею оприлюднив відеозвернення «Захистімо вчителів!» та провів флешмоб під таким гаслом. Педагоги закликають керівників компетентних відомств забезпечити неупереджене всебічне розслідування справи про побиття Ігоря Матвієнка та проведення відкритих судових засідань. «Школа — не місце для насильства», — наголошують вони, і батьки не мають подавати дітям подібний приклад розв’язання конфліктів. 
Низку нападів на вчителів нещодавно фіксували в Києві, Одесі, Полтаві. «Ці жахливі події стали наслідком безправ’я вчителів, — вважають педагоги 157-го ліцею. — Але мовчати більше несила. Досить!»
Вони закликали МОН та Верховну Раду забезпечити впровадження ефективних механізмів захисту прав освітян. І запропонували ухвалити зміни до закону про протидію шкільному цькуванню, адже в нас «жорстокі дії батьків учнів щодо вчителів не вважаються булінгом».
Такі вимоги підтримують і в міській профспілці працівників освіти. Олександр Яцунь на прес-конференції запропонував доповнити Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» — визнати булінгом випадки психологічного, фізичного насильства батьків щодо педагогічних працівників.
Крім того, профспілка радить внести зміни до законодавства щодо посилення відповідальності за поширення недостовірної інформації про педагогічних працівників (окрім цивільно-правової, передбачити адміністративну). «На кожному кроці в ЗМІ, в соцмережах дуже багато спаму, дуже багато бруду щодо працівників освіти — вихователів, вчителів, викладачів та інших працівників, — констатує Олександр Яцунь.— Поширення такої інформації призводить до того, що в суспільстві вже сформувалося негативне ставлення до вчительства». МОНу пропонують організувати низку конференцій, круглих столів та інших заходів, присвячених запобіганню нападам на педагогічних працівників.
Щоб забезпечити безпеку дітей та вчителів, профспілка пропонує запровадити в школах посади охоронців. За словами Олександра Яцуня, для цього треба внести зміни до наказу Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 року № 1205 «Про затвердження Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти». «Якби в навчальних закладах працювали професійні охоронці, а не тільки сторожі, які дбають про збереження матеріальних цінностей, таких випадків не було б», — вважає він.
Олександр Яцунь нагадав, що навіть у Києві залишаються вакантними більш як 1000 учительських посад. Суспільство вже сприймає освітян як «обслуговуючий персонал». Молодь неохоче йде працювати до школи через низькі зарплати, а кричущі випадки агресії щодо педагогів яскраво демонструють принизливе становище, в якому перебувають представники цієї професії.
10 вересня цього року у 94-й школі на Печерську восьмикласник ножицями завдав вісім ударів у спину 64-річному учителю фізики й інформатики Людмилі Кохно. Жінка потрапила до реанімації. «Через те, що учень був неповнолітнім, він не був притягнутий до кримінальної відповідальності, — розповідає Олександр Яцунь. — А вже буквально через три дні стався інший шокуючий випадок — у Чутівському районі на Полтавщині мама (у нетверезому стані. — Авт.) у школі накинулася з кулаками на вчительку молодших класів, яка тиждень тому вийшла на роботу з декретної відпустки». Жінка вдарила її в груди та штовхнула — вчителька впала. Тоді нападниця намотала її волосся на руку і почала бити потерпілу головою об підлогу. Далі підняла її і знову відгамселила — головою й кулаками. За це в грудні Чутівський райсуд Полтавської області засудив жінку до 30-денного арешту і зобов’язав виплатити педагогу 15,6 тис. грн компенсації.
Щоб не допустити безкарності у випадку з побиттям Ігоря Матвієнка, Київська профспілка освітян вимагає взяти його кривдника під варту. Нині за рішенням суду до нього застосовано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.
За словами Матвієнка, під час нападу батько Романа погрожував йому пилкою-ножівкою. «Ніхто не може гарантувати, — каже Олександр Яцунь, — що він не принесе її до школи або до лікарні, де перебуває побитий учитель».