МОН звернулося до голови КМДА Віталія Кличка з проханням переглянути рішення Київської міськради, відповідно до якого батьки не зареєстрованих у столиці дітей повинні оплачувати навчання своїх малюків у столичних дитсадках. Відповідний лист за підписом міністра Лілії Гриневич направлено до міської держадміністрації, інформує прес-служба МОН.

Зазначене рішення міськради набуло чинності 1 січня 2019 року і передбачає встановлення плати за надання дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва для батьків дітей, які не зареєстровані в столиці.
Міністерство освіти і науки наголошує на неприпустимості ухвалення рішень, що обмежують конституційні права дітей, зокрема на доступне та безплатне здобуття дошкільної освіти. Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.
«З метою реалізації конституційного права дітей на здобуття безплатної дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва, у тому числі не зареєстрованих у місті Києві, просимо вжити заходів щодо перегляду відповідного рішення Київської міської ради на предмет його відповідності вимогам статей 24, 53 Конституції України щодо забезпечення рівних конституційних прав дітей на доступну і безплатну дошкільну освіту незалежно від місця їхнього проживання», — йдеться у листі.
У міністерстві нагадали, що аналогічні підходи другий рік запроваджує влада Тернополя. Проте вже стикнулася із судовими позовами від батьків. Тернопільський окружний адміністративний суд визнав незаконним встановлення плати за здобуття дошкільної освіти в закладах дошкільної освіти міста Тернопіль для дітей, які не зареєстровані у місті (рішення від 7 листопада 2018 року у справі 
№ 1940/1387/18). Щоправда, згадане судове рішення ще не набуло чинності — влада намагається його оскаржити.
Тим часом у Київській 
міськдержадміністрації не бачать у своєму рішення жодних вад.
Якщо батьки живуть у Києві і знімають квартиру, їм доведеться офіційно оформити договір оренди. На підставі цього документа дитину влаштують до садка на стандартних умовах. Батьки з передмістя можуть надати довідку про те, що вони працюють і платять податки у Києві. Тоді за відвідування садка не доведеться платити, пояснюють у КМДА.
Від себе додамо: і за старими правилами комунальні садки не працювали задарма. За харчування і додаткові заняття у них з батьків офіційно стягували плату. Вочевидь, за новими правилами батьки не зареєстрованих у столиці малюків просто платитимуть більше.