Це передбачено наказом МОН, яким затверджено новий Порядок проведення державної підсумкової атестації. Документ набув чинності 25 січня.

Перескласти цього року ДПА у формі ЗНО зможуть майбутні «молодші спеціалісти», які 2018-го отримали незадовільну оцінку за результатами атестації (1—3 бали). Як роз’яснили в МОН, ідеться про тих, хто після 9-го класу отримує фах у закладі професійної або вищої освіти і одночасно завершує здобуття повної загальної середньої освіти. Торік такі студенти вперше складали ДПА у формі ЗНО з української мови.
У Порядку також визначено зміни, які запровадять з 1 січня 2021 року, — обов’язкове проходження ДПА у формі ЗНО з математики для тих, хто отримує повну загальну середню освіту. Це стосуватиметься випускників 11-х класів усіх шкіл, а також учнів закладів профосвіти та студентів закладів вищої освіти, що вступали після 9-го класу.
На 2019 рік МОН розширило можливості школярів під час проходження державної підсумкової атестації. Зокрема, дозволило зараховувати сертифікати міжнародних мовних іспитів як оцінку за ДПА з іноземної мови не тільки 11-класникам, а й 9-класникам. 
Цього року державну підсумкову атестацію складатимуть учні 4-х, 9-х (у традиційній формі) та 11-х класів (у формі ЗНО). У молодшій школі цю процедуру проходитимуть виключно з метою моніторингу якості освіти. 
Випускники складатимуть ДПА з трьох предметів: української мови, математики або історії України та третього предмета на вибір. Для дев’ятикласників обов’язковою є атестація з української мови та математики, третій предмет — на вибір учня з визначеного МОН переліку.
Другий рік поспіль ДПА у формі ЗНО проходитимуть студенти, що здобувають ОКР «молодший спеціаліст» або професійну освіту одночасно з отриманням повної загальної середньої освіти. Вони складатимуть атестацію з трьох предметів. Два іспити відбудуться у формі ЗНО (українська мова та математика або історія України), а третій — у традиційній формі (письмово), за місцем навчання.
За новими правилами, право проходити ДПА отримали учні, які перебувають у слідчих ізоляторах під час досудового слідства. У такому разі проведення атестації забезпечуватиме закріплений за СІЗО заклад освіти.

Вл. інф.