У Страсбурзі завершилася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, під час якої було ухвалено резолюцію «Зростання напруження навколо Азову та Керченської протоки і загрози для європейської безпеки», проведено низку спільних дебатів, зокрема, на теми: «Свобода ЗМІ як умова демократичних виборів», «Державні ЗМІ у контексті дезінформації та пропаганди» та «Управління Інтернетом і права людини», відбулися зустрічі представників української делегації із Генеральним секретарем Ради Європи Турб’єрном Ягландом та Президентом ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи ухвалення резолюції ПАРЄ щодо Азову та Керченської протоки, назвала її надзвичайно важливою, оскільки у ній ПАРЄ вперше ствердила, що РФ має поводитися з українськими полоненими моряками відповідно до Женевської конвенції. «Цей документ чітко визначає, що моряки є військовополоненими. Ми вже мали розмову з адвокатом одного з полонених моряків, паном Полозовим, який підкреслив, що це формулювання резолюції ПАРЄ буде використовуватися як важливий аргумент захисту українських моряків. Також захист вимагатиме від російської сторони безумовно дотримуватися статусу українських моряків, який визначає резолюція ПАРЄ», — зазначила І. Геращенко у Фейсбуці. Крім того, дуже важливо, що в резолюції закріплено вимогу про негайний допуск до полонених моряків представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Комітету із запобігання тортурам, адже Україна досі не має інформації про тих поранених моряків, які утримуються в слідчому ізоляторі «Матросская тишина», та йдеться про економічні проблеми, які виникли в Азовському морі та Керченській протоці через блокаду Росією судноплавства.
Голова української парламентської делегації Володимир Ар’єв звернув увагу, що згідно з резолюцією ПАРЄ, Україна має право звернутися до Міжнародного суду ООН з позовом проти Російської Федерації. «Згідно із Женевськими конвенціями поводження з українськими моряками має бути таким, як з військовополоненими. Це один із аргументів для звернення України до Міжнародного суду ООН», — наголосив він та додав, що в четвер увечері ПАРЄ підтримала річний звіт моніторингового комітету, в якому від Російської Федерації вимагається виконати всі резолюції асамблеї щодо військової агресії проти України, а також повторюється вимога про звільнення захоплених українських кораблів і екіпажів та припинення блокування вільного судноплавства. «ПАРЄ засудила відсутність прогресу в питанні звільнення українців, незаконно утримуваних на території РФ, незаконно анексованого Криму та окупованого Донбасу і висловила в цьому контексті потужну підтримку суверенітету і територіальній цілісності України», — підкреслив В. Ар’єв.
Член української парламентської делегації Сергій Соболєв назвав дуже важливим те, що резолюція містить однозначні визначення Росії як країни-агресора, країни, яка винна в подіях у Керченській протоці, коли внаслідок акту прямого військового нападу було затримано три кораблі та захоплено 24 українських моряки. «Фактично ця резолюція чітко визначила, що Росія є відповідальною не лише за пряму агресію, анексію Криму, захоплення частини Донбасу, а й відповідальною за захоплення наших моряків», — сказав він.
Член української парламентської делегації Сергій Кіраль зауважив, що хоча в самій резолюції немає слова «військовополонений», проте посилання на Женевську конвенцію означає, що фактично мовиться про те саме, тільки іншими словами, адже ця конвенція визначає права військовополонених. «З цією резолюцією родини, а особливо адвокати, захист наших моряків, отримали додатковий аргумент, який вони можуть використовувати чи в російському суді, чи пізніше, якщо не знайдуть правосуддя там, в Європейському суді з прав людини», — сказав парламентарій та додав, що іще одним інструментом тиску на РФ стало включення до резолюції посилання на Міжнародне морське право, яке регулює свободу судноплавства.

Сергій КОВАЛЕНКО.