У Миргороді врочисто відкрито оновлені об’єкти теплозабезпечення Авіамістечка. Їх презентація стала фінальною крапкою в реалізації масштабного міжнародного проекту модернізації теплового району. Втілення цього задуму в життя відбулося завдяки співпраці міськради з заснованою п’ятьма європейськими країнами Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та вітчизняними підприємствами — безпосередніми виконавцями проекту.

Міський голова Миргорода Сергій Соломаха (крайній праворуч) і старший радник корпорації НЕФКО, менеджер програми «DemoUkrainaDH» Ронні Нільссон (у центрі) з виконавцями проекту.

 Фото з сайту Миргородської міської ради.

Їхні представники під час згаданих урочистостей наголошували на важливості такого співробітництва органів місцевого самоврядування, міжнародних фінансових інституцій та підприємницьких структур задля технічного переозброєння української теплоенергетики. Адже саме тоді вдається відійти від традиційного латання окремих дірок до системних удосконалень майже на всіх ланках своєрідного ланцюга обігріву наших осель.
Скажімо, миргородський проект передбачав цілковиту модернізацію котельні теплового району Авіамістечко. Тут замінили старі газові котли на сучасні, зі значно вищим коефіцієнтом корисної дії. Такої самої заміни нарешті дочекалося й застаріле насосне обладнання, труби комунікацій також замінили на сучасні, попередньо ізольовані.
Не менш важливо й те, що у сімнадцяти(!) житлових будинках мікрорайону облаштували індивідуальні теплові пункти. Шість із них «прив’язані» одразу до двох систем — опалення та гарячого водопостачання. Причому в ті години, коли господарі помешкань використовують найбільше гарячої води, пріоритетною для таких «здвоєних» ІТП стає саме ця функція. Водночас автоматично пригальмовується надходження теплоносія у систему опалення.
Таке «розумне» обладнання сприяє економії енергоносіїв і коштів на їх оплату. А заодно дає змогу досягнути комфортної температури в квартирах без будь-яких «перетопів» і «перегрівів». Не кажучи вже про те, що індивідуальні теплові пункти забезпечують точний облік споживання теплової енергії. Власне, за таких умов платиш не за умовні, зокрема й «загублені» на шляху до твого помешкання, калорії тепла, а лише за те, що реально використав...
Неважко здогадатися, що таке задоволення також коштує недешево. Загальна вартість згаданого проекту сягнула 687,2 тис. євро. Кредит НЕФКО покрив 50,7 відсотка цієї суми, водночас грант цієї фінансової корпорації становив 34 відсотки вартості проекту. Тож безпосередньо з міського бюджету додали лише трохи більше 15 відсотків необхідної суми. Фахівці переконані: витрати неодмінно окупляться!
Хоча б тому, що, за їхніми підрахунками, здійснена в Авіамістечку одночасна модернізація котельні, розподільчих мереж і будинкового обладнання скоротить споживання тут теплової енергії на 28,3 відсотка. Стільки само у процентному співвідношенні заощаджуватимуть природного газу. А використання необхідної для забезпечення технологічних процесів електроенергії зменшиться на 30 відсотків. Коли врахувати, що енергоносії останнім часом лише дорожчають, то перспектива досить швидкої окупності витрат видається цілком очевидною.
До складових економії коштів і ресурсів та підвищення енергоефективності додається ще й очевидний плюс від зменшення обсягів шкідливих речовин, які викидатимуться в атмосферу. Зрештою, не менше важить сам приклад реалізації проекту, який називають демонстраційним, для інших міст, де системи теплозабезпечення також, м’яко кажучи, застаріли. Тим паче, що апробовані у віддаленому мікрорайоні Миргорода деякі новітні технології, зокрема при модернізації теплових мереж, раніше в нашій державі взагалі не застосовувалися.
Хоча до втілення в життя інноваційних пілотних проектів, покликаних сприяти енергоефективності, курортному місту, як то кажуть, не звикати. Досить згадати хоча б переобладнання однієї з котелень міста під використання біопалива. Тільки зі згаданою корпорацією НЕФКО вже вдалося реалізувати третій такий проект. Міський голова Сергій Соломаха та його однодумці впевнені, що він буде не останнім. Адже у партнерів з’явилася довіра один до одного. А в багатьох містян — переконання в необхідності й можливості модернізувати, оновлювати те, що донедавна здавалося непідйомним для гаманців громади та її мешканців.

Полтавська область.