Боржавська вузькоколійка вважається одним із символів Закарпаття, тому її відновлення є стратегічно важливим для розвитку туристичного потенціалу регіону. На цьому наголосив голова ОДА Геннадій Москаль.
Позаторік влітку для популяризації вузькоколійки облдержадміністрація спільно з Мінінфраструктури України реалізували проект «Історичний потяг на Боржавській вузькоколійці» з використанням ретропаровоза ГР-280 (на знімку).

Ініціативу позитивно сприйняли і мешканці, і туристи. Вона вкотре довела необхідність відновлення вузькоколійки.
А вже торік влітку очільник облдержадміністрації побував у румунському містечку Брад, де діє приватне залізничне депо, що займається реставрацією вузькоколійних ретропаровозів та вагонів до них, і домовився про купівлю паровоза й кількох пасажирських вагонів для Боржавської вузькоколійки. З цією метою відкрито благодійний фонд, інформує прес-служба ОДА. Крім того, розроблено проектно-кошторисну документацію для реставрації історичної будівлі залізничної станції в селі Приборжавське Іршавського району.
— Для поступового відновлення вузькоколійки виділяють кошти з місцевих бюджетів, однак повністю реалізувати проект можливо тільки за підтримки центральних органів влади, — наголошує Г. Москаль.

Василь НИТКА.
Фото надано прес-службою ОДА.