Реставрацію музею-садиби Михайла Коцюбинського, пам’ятки архітектури національного значення, розпочнуть навесні цього року. Рішення про виділення коштів прийнято на сесії Вінницької міськради.

Фінансуватимуть роботи з оновлення будинку, в якому народився і проживав класик української літератури, з міського бюджету. Під час обговорення питання депутати наголошували на необхідності максимального збереження автентичного вигляду усіх можливих конструктивних елементів чи навіть деталей будинку.

На другому етапі заплановано реставрувати ще дві будівлі на території садиби — комору та сторожку. Загалом колись тут було сім споруд. Як зазначено в архівних документах, будинок звів дід Михайла Коцюбинського — Максим Абаза. Для цього купив ділянку землі на пагорбі неподалік Південного Бугу. Його дочка Ликера одружилася з Михайлом Матвійовичем Коцюбинським. У 1864 році у них народився син, якого назвали іменем батька. Він проживав тут з перервами до 1897 року.

Виділення коштів на ремонт пам’яток архітектури стало можливим завдяки затвердженню Вінницькою міськрадою Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на 2018—2020 роки.