Парафіяни Свято-Дмитрівського храму села Журавники Горохівського району підписи збирали раніше, а 27 січня вирішили провести голосування у храмі. Рішення про перехід ухвалили одностайно. Настоятель храму протоієрей Валентин Годун підтримав громаду.

Свято-Дмитрівський храм у селі Журавники є першою візитівкою Волині на шосе Львів — Луцьк. Тут колись проходив кордон між двома імперіями — Австро-Угорщиною та Росією, тепер це межа Львівської та Волинської областей.

Зовсім інша ситуація в місті Берестечко того-таки Горохівського району, де з 14 січня розпочався процес переходу парафії Свято-Троїцького собору до Православної церкви України. Зібрано 732 підписи за перехід до ПЦУ та 3 — проти. І хоч позиція громади не викликає жодних сумнівів, недільний молебень тут провели під стінами Свято-Троїцького собору, оскільки його настоятель протоієрей Дмитро Петрущак, який виступив проти виходу храму з УПЦ МП, нібито загубив від нього ключі.

У селі Піски, які зі славним Берестечком роз’єднує лише річка Стир, парафіяльні збори Свято-Георгіївського храму відбулися в неділю, 27 січня. 87 осіб, які взяли участь у зборах, одностайно підтримали перехід до ПЦУ.

— Після голосування вирішили провести подвірний обхід і зібрати підписи, адже у селі проживають чотири сотні осіб, — розповів місцевий мешканець, директор Берестечківського краєзнавчого музею Олег Дергай, який був присутнім на заході. — Настоятель храму отець Богдан Христинець, який служить у цій парафії майже дванадцять років, оголосив парафіянам, що Православної церкви України немає, і з двома десятками прихильників залишив збори.

Того ж дня громада церкви в селі Тельчі Маневицького району провела церковні збори й ухвалила рішення про перехід до ПЦУ, і тут священик відмовився іти з громадою. Подібне сталося і в селі Садів Луцького району. Тим часом у селі Коршів цього ж району громада перейшла до Православної церкви України разом із настоятелем. Аналогічно вчинив і настоятель Свято-Михайлівської церкви в селі Топилище Іваничівського району.

— Збори відбулися одразу після недільного ранкового богослужіння. У храмі зібралося майже усе село. Люди проголосували, лічильна комісія все підрахувала, склали протокол зборів. Про свої наміри разом із релігійною громадою перейти до ПЦУ заявив і священик Свято-Михайлівської церкви отець Сергій, — розповів староста села Тополище Олександр Приступа.

Кілька днів тому громада сіл Гряди та Хренів того ж Іваничівського району одностайно проголосувала за перехід. Те саме вирішили парафіяни храму Симеона Стовпника в шахтарському місті Нововолинськ, а також Свято-Димитрівська парафія села Битень і Свято-Покровська парафія села Радошин.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото надано автором.