У Полтавській обласній бібліотеці ім. І. Котляревського нагородили перших лауреатів премії імені Петра Ротача. Її минулоріч за пропозицією науковців Національного педуніверситету ім. В. Короленка заснувала облрада. Премією, яка носить ім’я видатного земляка — літературознавця, краєзнавця, письменника, подвижника української справи, — вирішили відзначати кращих дослідників минувшини рідного краю.

У номінації «Літературне краєзнавство» за творчий доробок її отримав син Петра Петровича Олександр Ротач. Він, попри те що не один десяток років працював архітектором, після відходу батька у вічність продовжив його справу. І вже має власні творчі здобутки. Зокрема, на згаданих урочистостях він презентував книгу, присвячену видатній актрисі Ганні Совачевій, яку за радянських часів воліли взагалі не згадувати у тодішньому офіціозі. Адже під час Другої світової війни вона емігрувала на Захід й очолювала український театр в Австрії, вела активну громадську діяльність.

А в номінації «Історичне краєзнавство» лауреатом премії стала кременчужанка Лідія Гришко. Так відзначили її подвижницьку працю з увічнення земляків — жертв сталінських репресій, яка втілилася у масштабну книгу «Хотілося б усіх поіменно назвати...». Крім дипломів, які вручив заступник голови облради Анатолій Ханко, лауреати отримають грошові винагороди. Краєзнавців, котрі номінувалися на здобуття премії і представили досить вагомі доробки, відзначили грамотами облради.

На знімку: книги перших лауреатів премії імені Петра Ротача.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.