Майже 7 відсотків населення України вже захворіло на грип. Вірус вразив навіть вакцинованих людей, проте вони переносять захворювання в легшій формі. Про це повідомила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун в ефірі «Сніданку з 1+1».

Вона наголосила, що рішення про епідемію ухвалюють у межах області, а на державному рівні цим питанням займається урядова міжвідомча комісія. За даними Міністерства охорони здоров’я України, нині епідемічні пороги перевищено в Чернігівській, Житомирській, Київській, Одеській і Сумській областях. Загальний показник захворюваності на грип та ГРВІ на 3,9 відсотка менший, аніж епідемічний поріг по Україні.

МОЗ повідомляє, що з початку епідемічного сезону від грипу вакциновано 0,4 відсотка населення країни. У відомстві наголошують: щеплення від грипу — найкращий спосіб профілактики. Але воно є лише рекомендованим та відсутнє в національному календарі щеплень. Отже, здебільшого громадяни мають купувати вакцину власним коштом. Нагадаємо, що з початку епідемічного сезону зареєстровано 25 смертей від грипу. Жодна з жертв захворювання не була вакцинованою.

У Києві станом на понеділок тимчасово припинено освітній процес у 36 школах через грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, повідомляє сайт міської держадміністрації. До речі, керівники шкіл можуть зупиняти навчальний процес за відсутності 20 відсотків від загальної кількості учнів через грип та ГРВІ.