Учора, у день народження першого українського космонавта, в Київському планетарії врочисто вручали відзнаку його імені, засновану низкою громадських організацій. Першим «Зірку космонавта Леоніда Каденюка» отримав другий президент України Леонід Кучма, який безпосередньо домовлявся про участь представника України у польоті на американському космічному кораблі «Колумбія». Організатори заходу звернулися до Леоніда Кучми з проханням передати таку само відзнаку його колезі Біллу Клінтону.

Едуард Кузнецов — радник голови Державного космічного агентства України, Олег Петров — голова молодіжного об’єднання «Сузір’я», Леонід Кучма — другий президент України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

— Я сьогодні трохи здивований, що цей захід організували громадські організації, без участі держави, — зауважив Леонід Кучма. — Леонід Каденюк був видатною людиною, високоінтелігентною, талановитою. Він міг дуже багато зробити для української науки, але в останні роки був, на превеликий жаль, не затребуваний.

Із вручення зірки стартував загальнонаціональний тиждень пам’яті космонавта, організований з нагоди річниці від дня його народження та в межах виконання постанови Верховної Ради «Про увічнення пам’яті першого космонавта України, героя України Леоніда Каденюка». Його мета — інформування молоді та широкої спільноти про життєвий шлях та здобутки першого і поки що єдиного нашого космонавта.

Організаторами тижня пам’яті виступили Товариство «Знання» України, Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я», Аерокосмічне товариство України, Рада з екологічної безпеки та Буковинське земляцтво у місті Києві, за підтримки Державного космічного агентства України та у партнерстві з БФ Леоніда Кучми «Україна».

Запуск космічного шатлу відбувся 19 листопада 1997 року з Космічного центру ім. Джона Кеннеді, що у штаті Флорида. У лабораторному модулі «Spacelab» проводилися наукові експерименти у галузях астробіології, фізики та матеріалознавства, також було заплановано виходи космонавтів у відкритий космос. Під час польоту на БТКК «Колумбія» виконувалися біологічні експерименти спільного українсько-американського наукового дослідження. У складі міжнародного екіпажу представник України був "фахівцем з корисного навантаження". Проводив експерименти з вивчення життя рослин в умовах невагомості. 

Зіркою Каденюка відзначили представників України, які готували цей політ «за комп’ютерним столом», — зокрема, доктора біологічних наук, професора, члена-кореспондента НАНУ Єлизавету Кордюм, яка готувала наукову базу для 10 проведених Каденюком експериментів у космосі, а також доктора медичних наук, професора Вадима Березовського, який керував медичною і фізичною підготовкою космонавтів.

Відзнаку отримав і ректор КПІ Михайло Згуровський, який зазначив, що Леонід Каденюк тривалий час був членом наглядової ради університету, тож і космічна програма КПІ, і два створені в університеті супутники «Політан-1» і «Політан-2» певною мірою завдячують своїй появі досвіду, знанням і праці таких людей.

«Він не хотів бути першим і єдиним космонавтом України», — наголосив голова правління Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» Олег Петров. Тож Україна має зробити все, аби гідно підтвердити свій статус космічної держави.

Завдяки Леоніду Каденюку у космосі вперше пролунав Гімн незалежної України, був розгорнутий Національний прапор. З собою в політ він узяв вірші Тараса Шевченка — раритетний «Кобзар».

Леонід Каденюк провів у космосі 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду, які назавжди увійшли в історію космонавтики.

Свою одіссею Леонід Каденюк описав у книзі спогадів «Місія — космос», що побачила світ 1999 року. «Книгу він писав сам. Протягом трьох років. За комп’ютером. Лише іноді просив мене щось перекласти — було багато листів англійською мовою», — розповіла «Голосу України» вдова Леоніда Каденюка Віра Юріївна, з якою вони 38 років прожили разом. Це історія хлопчика з села Клішківці, який в 10-річному віці вирішив, що стане космонавтом, і втілив свою мрію. Рік тому, 31 січня, завершився земний політ цього великого мрійника...