Робочі поїздки до сіл, селищ та міст Одещини дають змогу простежити результати діяльності депутатського корпусу обласної ради — це ремонти шкіл та дитячих садків, будинків культури, відновлення лікувальних установ, спорудження соціального житла, стадіонів і багатофункціональних спортмайданчиків, доріг, відродження інфраструктури та важливих транспортних артерій області. Вживають енергозберігаючих заходів у багатоквартирних будинках та установах соціального призначення — лікарнях, амбулаторіях, дитячих садках, освітніх закладах, гуртожитках тощо.

Шляхом співфінансування бюджетів усіх рівнів за 2018 рік відремонтовано десятки сільських будинків культури, понад 300 шкіл та 130 дитсадків регіону. Значною подією на Одещині стало відкриття навчального корпусу для початкових класів у Маяківській ЗОШ І—ІІІ ступенів та капітальний ремонт Болградської гімназії ім. Г. С. Раковського. Завдяки впровадженню концепції «Нова українська школа» у багатьох освітніх закладах регіону придбано новітнє інтерактивне, мультимедійне та дидактичне обладнання, сучасні учнівські меблі, оновлено кабінети природничо-математичних предметів та багато іншого.

Одеська обласна рада сприяє реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності на період до 2025 року «Рухова активність — здоровий спосіб життя — здорова нація», ініційованої Президентом України Петром Порошенком та урядом. Так, у рамках обласної комплексної програми розвитку фізичної культури і спорту в Ізмаїлі триває масштабне будівництво спорткомплексу, а в Одесі — капітальний ремонт школи вищої спортивної майстерності «Олімпієць». Зусиллями депутатів усіх рівнів та шляхом співфінансування триває реконструкція з’єднувального каналу між Тилігульським лиманом і Чорним морем.

Одещина — найбільший за територією регіон нашої країни. Проблем, як і в більшості областей держави, тут вистачає: треба ремонтувати та будувати дороги, займатися енергозбереженням та енергоефективністю, у деяких районах бракує питної води, в окремих селах — фельдшерсько-акушерських пунктів та медичних закладів. Та й чимало шкільних і дошкільних закладів потребують модернізації. Одне слово, працювати є над чим. Саме для цього створені державні та обласні програми. Так, дорожня галузь України десятиліттями не отримувала достатнього фінансування. І лише завдяки реформам Президента Петра Порошенка та фінансовій децентралізації місцеві органи влади отримали змогу залучати фінансові ресурси для реалізації проектів з розбудови доріг.

Довів свою ефективність «Митний експеримент», ініційований Кабінетом Міністрів України та Президентом Петром Порошенком. Завдяки перевиконанню митних надходжень місцеві органи влади мають реальну можливість для реалізації більших обсягів із відновлення автошляхів, що стимулює економічний розвиток регіонів. Щорічно виділяється субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту й утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. На ремонт доріг комунальної власності надходять кошти з обласного бюджету розвитку.

Для розв’язання важливих соціально-економічних проблем Одещини й надалі працюватимуть регіональна програма підвищення попиту населення щодо впровадження заходів енергозбереження та регіональна програма енергоефективності області, регіональна програма «Питна вода Одеської області», обласна цільова програма «Доступна медицина на 2018—2020 роки», обласна цільова програма «Здоров’я», комплексна програма «Освіта Одещини» та інші.

У рамках реформи децентралізації, ініційованої Президентом України та урядом, регіон обрав чіткий вектор свого розвитку. Громади області на власному досвіді доводять дієвість та необхідність цієї реформи. Отримавши більше повноважень та зростання місцевих бюджетів, вони реалізовують інфраструктурні проекти, покращуючи соціальні стандарти населення своїх громад. Позитивні зміни помітні у Маяківській ОТГ Біляївського району, Куяльницькій ОТГ Подільського району, Затишанській ОТГ Захарівського району, Авангардівській ОТГ Овідіопольського району, Шабівській ОТГ Білгород-Дністровського району, Коноплянській ОТГ Іванівського району, Лиманській ОТГ Татарбунарського району, Красносільській ОТГ Лиманського району, Окнянській ОТГ, Балтській ОТГ, Любашівській ОТГ та інших громадах області. Люди змогли оцінити реформи, які відбуваються в Україні. Децентралізація дає змогу селам, селищам та містам регіону нарешті самостійно обирати шляхи свого розвитку.

Гарним стимулом для розвитку громад Одещини є проведення щорічного обласного конкурсу «Сільські, селищні ради та об’єднані територіальні громади найкращого благоустрою». Цей захід ще раз стверджує визнання органів місцевого самоврядування ефективними інститутами народовладдя та дієвим інструментом реалізації інтересів територіальних громад.

Процес створення ОТГ на Одещині триває. Міста, селища та села прагнуть самостійно вирішувати свою подальшу долю, оцінивши переваги децентралізації.

Одеська область однією із перших запустила програму з компенсації відсотків за кредитами для малого та середнього бізнесу. Завдяки цьому бізнесмени мають змогу отримати з обласного бюджету компенсацію за банківськими кредитами у розмірі 10% від річної відсоткової ставки.

Основним напрямом програми розвитку конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в Одеській області на 2017—2020 роки є запровадження механізму компенсації частки відсотків за кредитами банків на розвиток виробництв продукції з високою часткою доданої вартості в області у пріоритетних галузях відповідно до Стратегії економічного та соціального розвитку Одеської області до 2020 року «Стимулювання власного виробництва продукції у регіоні для зменшення частки імпортних товарів», «Створення сприятливого інвестиційного клімату в регіоні для активного інвестування в інноваційні проекти коштів українських інвесторів».

Один із пріоритетних напрямів — розвиток санаторно-курортного бізнесу, оскільки завдяки особливостям економіко-географічного положення, сприятливим природно-кліматичним умовам та наявності лікувально-курортних зон туристично-оздоровча галузь може стати потужним двигуном у подальшому розвитку Одеської області.

Треба зауважити, що велике значення має система інформаційної підтримки суспільних проектів, ініціатив, бізнес-зустрічей, семінарів і тренінгів, просвітницьких заходів культурного, соціального та бізнес-напряму, зустрічей влади та громадськості.

Дедалі частіше для розвитку економічного потенціалу області залучається міжнародна технічна допомога. Ділові зв’язки активно налагоджуються з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО), USAID, IFC та інші.

Анатолій УРБАНСЬКИЙ, голова Одеської обласної ради.