Новий етап у розвитку озброєння та військової техніки для ЗСУ анонсував під час візиту на підприємства, які входять до складу ДК «Укроборонпром» на Харківщині, міністр оборони України Степан Полторак. Він зазначив: відтепер наголос робитиметься на виробництві нових зразків ОВТ.

«Ми переходимо до нового етапу розвитку техніки Збройних Сил України. Це етап створення, виробництва, експлуатації нової техніки: танків, БТРів, ракет, машин, систем залпового вогню, артилерії», — наголосив Степан Полторак.

За словами міністра, державне оборонне замовлення цього року є оптимістичним, бо в ньому передбачено поставку на озброєння щонайменше 20 зразків, яких раніше не було в армії. Крім того, він повідомив, що «останнім часом ми значно підвищили активність співпраці з нашими закордонними партнерами». 

При цьому міністр переконаний, що чимало вітчизняних підприємств мають можливість значно посилити співпрацю з оборонним відомством. Відповідно, Міноборони могло би більше замовляти продукції для ЗСУ. Але для цього потрібне виконання двох умов: спроможність підприємств ОПК поставляти продукцію та фінансовий ресурс, щоб укладати контракти.

«Сьогодні у Харкові виготовляють продукцію, яка успішно виконує бойові завдання. Не можна порівняти танк 2014 року і модернізований танк 2019 року. Неможливо порівняти навіть матеріали 2014 року...» — сказав міністр. Відвідавши ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова» та ДП «Завод імені В. О. Малишева», які входять до складу ДК «Укроборонпром», Степан Полторак висловив думку, що ДОЗ 2018 року буде виконано — перехідні контракти, а також «жодних проблем з виконанням державного оборонного замовлення на 2019 рік у нас не буде».

Тим часом, за повідомленням ІА «ОПК» з посиланням на джерело в Міноборони, на нові озброєння і військову техніку 2018 року було реально витрачено не більш як 16,5 мільярда гривень. З них майже 4,6 мільярда пішло на утримання наявних ОВТ, зокрема, на ремонт, закупівлю запасних частин та іншого.

Раніше повідомлялося, що минулого року на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання виділено понад 18 мільярдів гривень. Ще певну частину коштів розробникам та виробникам спрямували з так званих коштів Януковича, тобто фінансових ресурсів, повернених державі внаслідок конфіскату.

Загалом, за підрахунками експертів, протягом 2017—2019 років рівень фінансування закупівлі нових зразків ОВТ істотно не змінювався та не перевищував 600 мільйонів доларів США.