У польському Кросно, місті-побратимі Ужгорода, відбулася чергова робоча зустріч заступника ужгородського міського голови Олександра Білака, віце-президента міста Кросно Броніслава Барана, працівників муніципалітету Марціна Кустрона та Моніки Симбари, начальника відділу міжнародних грантових програм та інновацій Ужгородської міської ради Вікторії Тарахонич і головного спеціаліста цього відділу Вікторії Білас.

Ішлося про реалізацію грантового проекту, який стосується охорони здоров’я. Насамперед обладнання медичних кабінетів у школах та дошкільних закладах Ужгорода і водночас створення медичної інформаційної системи з використанням польського досвіду. 

До речі, в Ужгороді медичні профогляди планують розпочати вже з лютого, одразу після завершення карантину. Як інформує прес-служба міськради, обстежать усіх школярів. Лікарі перевірятимуть слух, зір, наявність порушень постави, плоскостопості. Обстежать дітей і на наявність серцево-судинних захворювань шляхом проведення кардіоваскулярних тестів з оглядом кардіолога, проведуть прік-тести на наявність алергії. До кінця травня мають також видрукувати для шкільних лікарів методологічні рекомендації, які включатимуть вичерпну інформацію про профілактику та зміцнення здоров’я учнів.

Для обміну досвідом медики із Кросно приїдуть до Ужгорода, а ужгородські — до Польщі.

Варто наголосити, що проект реалізовується у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014—2020» , яка фінансується Європейським Союзом у рамках європейського інструменту сусідства.