Учора глави МЗС України, Чеської Республіки і Королівства Данія Павло Клімкін, Томаш Петршічек, Андерс Самуельсен побували в Маріуполі, щоб оцінити наслідки агресії РФ для місцевого населення.

«Ніщо не може замінити оцінку власними очима шкоди і термінових потреб цивільного населення, до яких призвела війна Росії проти України», — написала речниця українського зовнішньополітичного відомства Катерина Зеленко у Tвіттері.

У рамках візиту міністри також відвідали КПВВ «Гнутове» та оглянули акваторію Маріупольського морського порту. Зазначимо, що візит відбувся і з метою отримання актуальної інформації про безпекову, гуманітарну та соціально-економічну ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Андерс Самуельсен перед візитом до України закликав ЄС запровадити санкції проти РФ через протистояння в Азовському морі й незаконне утримання українських моряків. Відповідну заяву опубліковано на сайті МЗС Данії. У відомстві зазначили, що цього тижня, в четвер, на неформальній зустрічі глав МЗС спільноти в Бухаресті данський міністр зі своїми колегами з Євросоюзу обговорюватиме, зокрема, й українське питання. «Я думаю, що ЄС повинен реагувати на агресивну поведінку Росії. Якщо Росія не хоче звільняти моряків, я візьму на себе ініціативу щодо введення нових санкцій ЄС», — заявив А. Самуельсен, йдеться у повідомленні.

П. Клімкін у Твіттері також повідомив, що гуманітарна благодійна допомога від Литви для Маріуполя, зокрема, автомобіль для екстреної реанімації, аналізатори та інша техніка, вже потрапила за призначенням. Він зауважив, що його литовський колега Лінас Лінкявічюс хотів передати її особисто, перебуваючи два тижні тому з візитом в Україні, але тоді складні погодні умови завадили цьому.

До речі, учора в Києві міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш і посол Франції в Україні Ізабель Дюмон підписали рамковий міжурядовий договір про фінансову підтримку проекту з постачання питної води у Маріуполь. Як інформує прес-служба МінТОТ, документ передбачає, що Париж надасть кредит у розмірі 64 млн євро, які покриють 100% проекту з водопостачання Маріуполя. 70% цих коштів має бути спрямовано на купівлю французьких товарів і послуг, а 30% — на купівлю українських або іноземних товарів.

На знімку: П. Клімкін, А. Самуельсен, Т. Петршічек (зліва направо).

Фото зі сторінки у Твіттері МЗС України.