У 2019 році Державна служба зайнятості планує забезпечити 1 мільйон 200 тисяч осіб робочими місцями та обіцяє подбати про те, щоб вони були високотехнологічними й добре оплачуваними. Про це заявив в.о. голови ДСЗ Валерій Ярошенко на прес-конференції в Києві.

Він повідомив, що на кінець минулого року на обліку очолюваної ним структури перебувало 340 тисяч українців. Це на 45 тисяч менше порівняно з аналогічним періодом рік тому.

Згідно з аналітичними дослідженнями, нині для вітчизняного ринку праці характерні певна стабільність і тенденція до зростання чисельності зайнятого населення, а Держслужба зайнятості активно впроваджує нові форми й методи роботи.

«З огляду на численні виклики, які постають перед українським ринком праці, варто визнати, що ера дешевої робочої сили завершилася. Державна служба зайнятості запроваджує індивідуальний підхід до надання послуг, змінює свою організаційну структуру, розвиває співпрацю з численними стейкхолдерами, рішення яких впливають на сферу зайнятості», — зазначив він.

За словами Ярошенка, серед пріоритетних завдань служби на 2019 рік — перетворення центрів зайнятості на сервісні майданчики й продовження профорієнтаційної роботи, використання сучасних інформаційних технологій і розвиток електронних сервісів, робота в територіальних громадах і вивчення локальних ринків праці. Помічником українців цьогоріч стане кар’єрний радник, до обов’язків якого належать працевлаштування громадян на ранньому етапі звернення до служби зайнятості, індивідуальний підхід, проведення первинного профілювання, пошук навчального закладу для підвищення кваліфікації чи перепрофілювання й навіть супровід при підготовці до співбесіди з роботодавцем. Для Державної служби зайнятості важливі також тісна співпраця з роботодавцями, допомога в підборі кадрів, яку в 2019 році здійснюватиме спеціальний консультант.

Насамкінець в.о. голови ДСЗ наголосив на важливості змін у сфері працевлаштування на законодавчому рівні: «Вважаю, що охоплювати всі категорії населення, а не тільки безробітних — це все-таки головний пріоритет роботи Державної служби зайнятості в 2019 році. Для цього нам вкрай необхідні законодавчі зміни».