Міністри закордонних справ Чеської Республіки і Королівства Данія Томаш Петршічек та Андрес Самуельсен засуджують дії РФ у Керченській протоці й закликають Кремль звільнити українських моряків і судна, захоплені в листопаді минулого року. Глави МЗС закликають Європейський Союз розглянути «цілеспрямовані заходи» проти Росії у разі її відмови звільнити бранців. Про це йдеться у спільній заяві Т. Петршічека та А. Самуельсена за результатами візиту до України, розміщеній на сайтах МЗС Данії та Чехії.

Томаш Петршічек і Андрес Самуельсен у спільній заяві також наголосили, що питання можливого запровадження нових обмежувальних заходів стосовно РФ та збільшення допомоги українському Приазов’ю  вони обговорюватимуть з колегами в Брюсселі 18 лютого у рамках чергового засідання Ради ЄС у закордонних справах. Міністри зауважили, що Росія має забезпечити безперешкодне вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море та з нього і повинна припинити свої переслідування суден на шляху до українських портів.

Як ідеться у тексті, поїздка міністрів до прифронтового міста Маріуполя надсилає сигнал рішучої підтримки України Прагою та Копенгагеном. Зокрема, цей візит надав можливість отримати безпосереднє уявлення про людські й економічні труднощі, спричинені збройним конфліктом за участі підтримуваних Росією збройних формувань на сході Україні. 

Томаш Петрічек у заяві підсумував, що після майже п’яти років бойових дій на сході нашої країни невинних мирних жителів продовжують вбивати, і ситуація суверенної України після інциденту в Керченській протоці погіршилася.