Як повідомляє Чернівецька митниця ДФС, за розмитнення громадяни сплатили понад 364 мільйони гривень. З цієї суми 329 мільйонів перераховано до Пенсійного фонду.

Загалом з 25 листопада 2018 року до 27 січня 2019 року Чернівецькою митницею ДФС було оформлено 5 144 транспортні засоби з іноземною реєстрацією.  Це автомобілі, що були ввезені в Україну з 1 січня 2015 року та перебували у митних режимах «тимчасове ввезення» або «транзит».

Тим часом залишається велика кількість автомобілів на «євробляхах», які ще не розмитнено, тому буковинці закликають уряд продовжити пільговий період розмитнення «євроблях» ще на 90 днів, адже у когось не вистачило коштів, хтось не визначився з автомобілем, хтось не знайшов часу на черги під митницею.

Дедалі більше лунають голоси громадськості, яка вважає, що перед виборами Президент, уряд та Верховна Рада могли б радикально знизити митні платежі та акцизи за ввезені в Україну автомобілі — і нові, і вживані. Принаймні привести суми сплат за розмитнення до тих, які нараховуються у сусідніх державах, не кажучи вже про країни Євросоюзу. 

Сергій СУЛИМА.

ТИМ ЧАСОМ

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України Ніна Южаніна повідомила, що пільговий період не продовжуватимуть за жодних умов. «Жодного повороту подій не може бути. Норми приймалися дуже складно. Важко було знайти компроміс з людьми, які були категорично проти надання пільг. Ті, хто хоче розмитнити авто, у встановлений законом термін устигнуть це зробити. Жодних розмов про продовження, перенесення або зміну цих термінів бути не може», — зазначила парламентарій.