Протягом минулого року від кору в Україні померло 16 осіб, а вже від початку цього року маємо шість смертей. Загалом на кір захворіло 8,5 тис. осіб, з яких дві третини — діти. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ.

За даними центру, за третій тиждень 2019-го на кір захворіли ще 3 450 осіб: 1 502 дорослих та 1 948 дітей.

Нагадаємо, що кір — це надзвичайно заразне інфекційне захворювання, яке передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає.

Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору, попереджають медики, — це вакцинація. Також, за даними Центру здоров’я МОЗ України, нині наявні 933 352 дози вакцини проти кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії та США.

Вл. інф.