У Верховній Раді підбили підсумки дев’ятої сесії восьмого скликання парламенту та обговорили очікування на наступну сесію. Відбувалося це у рамках Міжнародної парламентської координаційної зустрічі з технічної допомоги (IPTAC). Захід проводиться щомісяця Програмою USAID РАДА з метою обговорення актуальних новин парламенту та проектів міжнародної технічної допомоги. Участь у ньому взяли народні депутати, представники посольств, донорських та міжнародних організацій, представники секретаріатів парламентських комітетів, апарату Верховної Ради тощо.

Представивши інфографіку аналізу законопроектної діяльності Верховної Ради восьмого скликання та дев’ятої сесії зокрема, старший консультант Програми USAID РАДА Володимир Крижанівський зауважив, що протягом дев’ятої сесії простежується зменшення кількості розглянутих питань. 

Томас Уайт — директор офісу Програми USAID РАДА, Ігор Когут — директор Програми USAID РАДА, Оксана Продан — народний депутат України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Водночас він відзначив роботу парламентських комітетів. Так, за його словами, найбільшу кількість прийнятих за сесію законопроектів підготували комітети з питань національної безпеки і оборони — дев’ять, з питань бюджету та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — по шість, з питань податкової та митної політики — п’ять. А більшість міждержавних угод ратифіковано за поданням Комітету з питань європейської інтеграції.

Водночас експерт відзначив, що протягом як сьомої, так і восьмої сесій багато часу пішло на розгляд законопроектів у другому читанні.

Проте, на думку народного депутата Оксани Продан (БПП), зменшення кількості розглянутих питань зовсім не означає, що це погано. «Не кількість визначає якісну роботу парламенту», — зауважила вона.

«Ми бачимо, що країна у президентській кампанії, тож більшість рішень диктуватимуть саме нею. Тут можна говорити не так про кількість і якість законопроектів, як про те, що парламентська трибуна, погоджувальна рада та засідання комітетів використовуватимуть для політичних заяв, дискусій, пов’язаних із перебігом президентської кампанії», — додав її колега по фракції Олександр Черненко. За його словами, так відбувається в усіх країнах.

Щодо десятої сесії, то першочергово — вже наступного тижня, наголосив депутат, буде розглянуто питання змін до Конституції щодо закріплення курсу на ЄС та НАТО. «Ще одне ключове питання, яке розглядатимуть на початку наступної сесії — це закон про мови. Робоча група вже опрацювала його, але зважаючи на кількість внесених поправок, це буде мінімум один пленарний тиждень», — зауважив О. Черненко.

Народний депутат Іван Вінник розповів про роботу Комітету з питань нацбезпеки та оборони, акцентував увагу на викликах, які постануть на наступній сесії.

«Маємо ухвалити законодавство про створення комітету з нагляду за діяльністю правоохоронних та розвідувальних органів. Це надзвичайно складний проект, бо він суперечитиме конституційним положенням щодо повноважень комітетів Верховної Ради.

Це є фундаментальна реформа, яку ми зобов’язані здійснити на шляху інтеграції України до ЄС та НАТО», — наголосив І. Вінник.

Ще одне важливе питання, за його словами, стосується реформи Служби безпеки України — позбавлення її невластивих функцій. «Думаю, що напередодні виборів зала об’єднається навколо такого проекту, щоб позбавити бізнес від необґрунтованого тиску», — додав парламентарій.

Ще один законопроект стосується зниження рівня секретності державного оборонного замовлення. «Це наріжний камінь, на якому будується критика діяльності Міноборони. Ми щонайменше наполовину зменшимо кількість товарів, які Міністерство оборони купуватиме за засекреченою процедурою», — повідомив депутат.

Водночас І. Вінник висловив сумнів щодо законодавчого врегулювання питання корпоратизації та приватизації військово-промислового сектору України.

Стосовно решти перерахованих вище проектів, то депутат сподівається на їх ухвалення. Адже питання національної безпеки — це об’єднуючі питання, зауважив він.

Директор програми USAID Рада Ігор Когут озвучив плани на найближчі 500 днів. Так, за його словами, необхідно реалізувати низку головних завдань. Зокрема, трансформувати досвід європейського інформаційного дослідницького центру в незалежну професійну дослідницьку службу в апараті Верховної Ради. Друге завдання — створення парламентського центру громадянської освіти.

Третє — модельний округ. «Ця програма вже існує, але її буде розширено — в парламенті діятиме офіс, який допомагатиме народним депутатам України та їхнім командам розвивати комунікацію з виборцями», — наголосив  І. Когут.