Працівників з України шукають 97 відсотків чеських підприємств. Про це свідчать дані, оприлюднені Економічною палатою Чехії, інформує Finance.UA.

Зокрема, понад 300 підприємств подали заяви на приєднання до спеціальної програми уряду «Режим Україна» і при цьому вказали, в яких працівниках вони зацікавлені. Найбільше чеські компанії розраховують найняти фахівців з металообробки, зварювальників, ливарників, слюсарів і механіків. Крім того, є вакансії для покрівельників, паркетників, штукатурів, сантехників і малярів з України.

До слова, у Чехії квота на прийом громадян України становить 21 тис. осіб на рік (при цьому уряд планує збільшити її до 40 тис. осіб). Мінімальна зарплата у цій країні 2018 року становила 12 200 чеських крон (майже 15 тис. грн), середня — 30 265 крон на місяць (понад 37 тис. грн). Найвищі темпи зростання середніх зарплат у Чехії в 2018 році зафіксовано у сфері IT, банкірів та інженерів. Найбільше традиційно заробляють менеджери вищої ланки і керівники великих компаній.

При цьому в Україні з січня цього року мінімальна зарплата становить 4 173 грн, а середня — 10,5 тис. грн.

У Нацбанку прогнозують уповільнення трудової міграції, але водночас інформують про те, що протягом трьох кварталів 2018 року обсяги грошових переказів заробітчан істотно зросли і становили 8,16 млрд дол., що на 22,6 відсотка більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Найбільше коштів надійшло з Польщі — 2,72 млрд дол., на другому місці перекази з Росії — 822 млн, на третьому — із США — 26 млн. При цьому в НБУ вказують, що перекази з Росії зменшуються, а із США — зростають.