МОЗ не оголошуватиме епідемію кору. Про це заявила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у середу після засідання уряду.

За даними відомства, протягом чотирьох тижнів 2019 року на кір захворіли майже 12 тисяч осіб по всій Україні, шестеро померло. Ліків від цієї недуги не існує. Головна протидія — профілактика.

Вакцинуватися за календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Зробити щеплення радять і тим, хто контактував з хворим на кір. У МОЗ запевняють: вакцини КПК (проти кору, паротиту і краснухи), закуплені за кошти держбюджету Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) від бельгійського та американського виробників, якісні та безпечні. Вони є в наявності у комунальних закладах охорони здоров’я первинної ланки. За направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна вакцинуватися у кабінеті щеплень, наголосили у МОЗ.

Водночас у відомстві занепокоєні розповсюдженням фейків щодо вакцинації від кору в Україні. Таку дезінформацію порівняли з роботою російських тролів, які використовують підрив довіри до вакцинації як один із інструментів гібридної агресії.